Chaos bij de pomp na signalen over forse prijsverhoging benzine

Voorzitster Jankie van de Surinaamse Servicestations Exploitanten Bond: ‘Sluiting pompen vanwege aanpassing programmatuur pompen naar bedragen boven SRD 10’

Het was dinsdagochtend een en al chaos bij diverse servicestations in Paramaribo. Het zoemde al vroeg rond op social media en in WhatsApp groepen, dat de benzineprijs zou worden verhoogd naar ruim SRD 10 per liter. Dat deed enkele pomphouders meteen besluiten hun servicestations maar dicht te gooien, om weer te openen zodra de officiële beschikking van het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EOT) zou zijn ontvangen. Die beschikking zou rond het middaguur worden verwacht.

De dieselprijs wordt SRD 10,33 voor een liter en voor unleaded (ongelood) moet SRD 10,88 voor een liter betaald gaan worden. Beide prijzen per liter circuleerden tot vandaag nog rond de SRD 7.

De pomphouders die hun stations sloten probeerden wellicht een financieel slaatje te slaan uit de situatie, om hun al op voorraad zijnde benzine tegen de officiële nieuwe prijs te kunnen gaan verkopen.

Sirodjenie Jankie, voorzitster van de Surinaamse Servicestations Exploitanten Bond, zegt in een reactie tegenover Dagblad Suriname: ‘We hebben toestemming van de regering gehad om de prijzen te verhogen, in afwachting van de officiële beschikking van het ministerie van Economische Zaken. Overigens, we hebben een uitnodiging van minister Saskia Walden gehad voor een spoedoverleg vandaag.’

Mevrouw Jankie heeft een bijzondere verklaring voor het feit, dat diverse servicestations dinsdagochtend besloten dicht te gaan. ‘Dat werd gedaan om onrust te voorkomen en om te wachten op de officiële ministeriële beschikking.’ Juist die sluiting zorgde echter voor onrust en chaos bij automobilisten en anderen die hun tank wilden vullen. 

Maar, Jankie zegt ook in reactie op het dichtgooien van diverse pompstations: ‘Het gaat ook om een technisch probleem. De pompen moeten door programmeurs opnieuw worden geprogrammeerd. De technische programma’s zijn niet afgesteld op bedragen boven de SRD 10, het gaat om punten en komma’s.’

Jankie benadrukt verder, dat de sluiting van diverse servicestations ‘niets te maken heeft met de oude voorraad benzine bij de stations’.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: