Plantage Alliance en Bakkie aantrekkelijker gemaakt voor toeristen

De plantages Alliance en Bakkie in Commewijne zijn aantrekkelijker gemaakt voor toeristen. De touroperators Bas Spek en Marsha Mormon hebben van de Coronacrisis gebruik gemaakt om deze geliefde plekken voor het publiek mooier te maken. Om de dorpen en de bewoners te beschermen tegen het Covid-19 virus zijn de plantages Alliance en Bakkie vanaf maart gesloten voor het publiek. “Er was geen mogelijkheid voor bezoek. Wij hebben deze rustperiode gebruikt om Bakkie te renoveren”, vertelt Spek aan Dagblad Suriname. Zo is het museum gerenoveerd. Het museum van deze plantage heeft originele stukken tentoongesteld, die nergens anders in Suriname te zien is, daarom was renovatie belangrijk. “Daarnaast zijn de paden verhard, omdat we merkten dat in de regentijd de klei zacht werd voor het rondlopen in de tuin. De modder kwam dus ook in de gebouwen, wat heel lastig was. We willen in de regentijd ook gasten ontvangen”, vertelt Spek.

Er wordt een fietspad aangelegd tussen de plantages Rust en Werk en Bakkie. Deze werkzaamheden lagen een tijd stil, maar zullen deze maand weer opgepakt worden, vanwege de droogte. Als alles goed gaat, wordt ook deze maand een stalen brug geplaatst in Kroonenburg, zodat het pad weer bereikbaar wordt. Deze brug staat reeds gereed bij Vabi. “De ondernemers in het gebied aan de rechteroever van de Commewijnerivier blijven vertrouwen hebben in de toerismesector en blijven investeren in de branche. Het gaat om duurzame investeringen”, aldus Spek.

Hij verwacht dat het luchtruim dit jaar nog opengaat en stapsgewijs de toeristen weer zullen terugkomen naar Suriname en de regio. Voor de Coronacrisis ontving hij 300 toeristen per maand op zijn plantage. De helft van deze toeristen is buitenlander. Hoe meer toeristen deze gebieden opzoeken, hoe meer gezinnen in Commewijne meeverdienen. Enkele van de meeverdieners zijn de bootsmannen, gidsen, leveranciers, taxi’s en restaurants. Bakkie is bereikbaar via georganiseerde dagtrips, maar ook locals kunnen op eigen gelegenheid een bezoek aan de plantage brengen.

Seshma Bissesar

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: