Hoofdbasja over Corona: “Alle voorlichting wordt in het Nederlands gegeven”

In het binnenland is er veel onduidelijkheid over hoe om te gaan met de Covid-19 situatie. “De voorlichting laat te wensen over”, zegt voedseltechnoloog en universiteitsdocent Ricky Stutgard. “Zowel de vorige als de huidige regering informeert de mensen niet in hun eigen taal.” Stutgard merkt op dat hierdoor het Coronaprobleem vooral een probleem is voor de stad, terwijl de boodschap ook gebracht moet worden naar de goudvelden. “Want daar ontbreekt law and order.” Stutgard wijst op de gevaren wanneer personen dan weer terugkeren naar de stad, vanwege de grote kans op besmetting met het Coronavirus. “De mensen moeten in hun taal worden voorgelicht”, zegt Stutgard.

Hoofdbasja

Ook de hoofdbasja van de Pamaka, Paul Ceder, van Loka Loka, vindt dat de mensen in hun eigen taal moeten worden geïnformeerd. “Alle voorlichting wordt in het Nederlands gegeven en den sma n’e verstanNederlands”, laat de hoofdbasja weten. “De mensen begrijpen de dure woorden, die tijdens de persconferenties op tv worden gebruikt, niet.” De basja ziet als oplossing dat het Covid-team bij de kapiteins op bezoek komt. “Vertel aan ons wat het probleem is, dan vertellen wij  het verder aan de mensen”, zegt Ceder. “Wij kunnen de mensen wijzen op de gevaren en hoe ze daarmee moeten omgaan.” De Basja merkt op dat wanneer meldingen in de media worden gedaan, zonder dat met de plaatselijke gemeenschap is gecommuniceerd, deze niet zal luisteren. Ceder verwelkomt informatie in eigen taal.

Praktische problemen

De hoofdbasja wijst ook op de praktische problemen van de bewoners in deze gemeenschappen. Velen zijn verstoken van medicijnen in deze gebieden, waardoor zij aangewezen zijn op het afreizen naar de stad. “Je moet toch rijst kopen?” De hoofdbasja ziet als een van de oplossingen dat er meer winkels voor de mensen in het gebied moeten komen. “Want als er een lockdown wordt aangekondigd, dan kunnen de mensen hun eten inkopen”, zegt hij. “Dya tapoe a liba, den sma no abi neks.” Hij vraagt zich af hoe de mensen anders zouden moeten eten en hoopt op meer faciliteiten. 

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: