Momenteel de gerechten in onze Surinaamse keuken

Een dagelijkse vraag is momenteel: wat koken we vandaag? Door de huidige situatie heeft vrijwel alles wat de klok slaat te maken met de Covid maatregelen in acht nemen en thuis blijven. Zodoende is er ook meer tijd om aandacht te schenken aan onze voeding. Dit heeft een directe invloed op hoe wij ons voelen en hoe wij functioneren. Het geeft ons lichaam energie. De Surinaamse gerechten hebben allemaal ook hun bekendheid. Wij zullen middels deze rubriek steeds een kijkje nemen in wat er dagelijks wordt klaargemaakt in onze Surinaamse keuken.

Huize Y. had noodles pasta met barbeque kip;

Huize F. had rijst met kouseband aardappel, cake;

De gerechten die wij dus voor deze dag tegenkwamen zijn: noodles pasta met barbeque kip, kouseband aardappel, cake

Recept: Masala doks (eend)

Ingredienten voor masala doks (eend): 1,5 kg eend (doksa, doksi); 1 grote ui; 7 teentjes knoflook; 3 volle theelepels masala; 2 madame jeanette pepers; 2 maggi blokjes; 1/2 theelepel zwarte peper; 1 afgestreken eetlepel komijnpoeder; 1 theelepel tomatenpuree; olie; zout.

Bereiding: Hak de eend in kleine stukken en spoel het vlees. Snijd de ui heel fijn. Maal knoflook en peper (zonder pitten) fijn. Los de masala op in een half kopje kokend water tot een slappe pasta. Dit zal voorkomen dat de masala bij het bakken aanbrandt en bitter wordt. Verhit 6 eetlepels olie in een wok. Bak de ui halfgaar. Voeg gemalen knoflook en peper toe en bak die ook halfgaar. Voeg de opgeloste masala toe en alles goed roeren. 1-2 minuten laten bakken. Voeg de eend, tomatenpuree en verkruimelde maggi blokjes toe. Wederom goed roeren. Zorg ervoor dat de masala gelijkmatig wordt verdeeld. Doe een passend deksel op de wok en kook de eend 1,5 tot 2 uur gaar. Het vlees laat zelf veel vocht los. Om de 30 minuten controleren als er nog voldoende vocht is. Indien nodig wat extra kokend water toevoegen. Het deksel verder niet onnodig openen. Ongeveer 15 minuten voor het eind de zwarte peper, komijnpoeder en zout naar smaak toevoegen.

(Bron: suricepten.nl)

Khoesiaal P.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: