Waarnemend-directeur BOG reageert niet op berichtgeving inzake tweede keer Covid-19 besmetting

Een 33-jarige man in Hongkong is onlangs voor de tweede keer besmet met het Coronavirus. Veel internationale media berichtten er uitgebreid over. De man was in maart in een ziekenhuis behandeld voor Covid-19, maar werd na terugkeer uit Europa op 15 augustus op de luchthaven van Hongkong voor de tweede keer positief getest. Dat zou volgens onderzoekers van de Universiteit van Hongkong het bewijs zijn, dat het daadwerkelijk om een tweede besmetting gaat en daarmee de eerste officiële herbesmetting.

‘Ik weet er niet veel van, ik lees geen nieuws’

Epidemioloog en waarnemend-directeur Radjesh Ori van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) wil in gesprek met het Dagblad Suriname niet ingaan op deze materie. Uiteraard rijst in Suriname ook bij velen uit bezorgdheid de vraag of het werkelijk mogelijk is om voor een tweede keer besmet te raken met het virus. “Ik weet er niet veel van. Ik lees geen nieuws. Reageren doe ik pas wanneer ik een officiële reactie zie van bijvoorbeeld het Nederlandse RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Ik kan natuurlijk niet reageren op berichten in de media.” 

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO in het Zwitserse Genève reageert wel inhoudelijk tegenover Dagblad Suriname. “Onderzoek toont aan dat de meeste Covid-19 patiënten die milde infecties, asymptomatische infecties en ernstige ziekten hebben gehad, een bepaald immuunrespons ontwikkelen, die bescherming biedt tegen herinfectie, maar we weten niet hoe sterk het is en hoe lang het zal duren. Op basis van de kennis van andere menselijke Coronavirussen, ontwikkelen mensen gedurende enige tijd een antilichaamreactie die kan afnemen, waardoor herinfectie mogelijk wordt”, aldus het persbureau van de WHO.

Er waren al eerder vermoedens van de mogelijkheid van herbesmetting, maar die bleven tot nu toe onbewezen. Omdat mensen, die besmet raken met het Coronavirus soms maandenlang symptomen van Covid-19 vertonen, was niet eerder duidelijk of opnieuw ziek worden inderdaad duidt op een tweede besmetting of op een opleving van de eerste besmetting. 

Het is overigens niet voor het eerst dat onderzoekers melding maken van een Coronapatiënt, die na genezing weer positief is getest. Eerder waren er ook verhalen van Zuid-Koreanen die het virus voor een tweede keer leken te hebben opgelopen. Maar deskundigen gingen ervan uit dat deze patiënten het virus toch nog niet helemaal hadden opgeruimd. Er is dan nog geen sprake van wat wetenschappers ‘steriliserende immuniteit’ noemen. En de ziekteverwekker is toch nog in het lichaam van de genezen patiënten te vinden.

In Rotterdam onderzoekt hoogleraar virologie Marion Koopmans een geval van mogelijke herinfectie bij een oudere patiënt met een verzwakt immuunsysteem. En in het Belgische Leuven heeft een vrouw vermoedelijk tweemaal het Coronavirus opgelopen, met drie maanden ertussen. En in de Nederlandse provincie Gelderland overleed een bewoner van een woonzorgcentrum die ook tweemaal positief was getest op Corona, met enkele kennelijk virusvrije maanden ertussen. 

Volgens Koopmans betekent het niet automatisch dat iedereen Covid-19 meerdere keren achter elkaar kan krijgen. Er zijn, aldus Koopmans, altijd mensen die niet in staat zijn een goed immuunrespons te ontwikkelen en die krijgen de ene na de andere infectie.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: