Roy Bhikharie: “Ook na de verkiezing voltrekt maffiacultuur zich”

“De droom van elke Surinamer om na de verkiezing betere tijden tegemoet te zien, is iets wat velen nu als een misleiding ervaren door de attitude van de VHP/Abop/NPS/PL-regering. Het enige wat nu sterk tot uiting komt, is hoe de ‘koek’ verdeeld zal worden. De slogan van de VHP ‘Wo Set En’ kan daardoor evengoed aangevuld worden met de woorden ‘eerst wij dan de rest’. In tijden van diepe crisis blijkt dat ook de nieuwe regering geen afstand kan nemen van vriendjespolitiek. Zo gaan posten met een riant salaris en voorzieningen, zoals die van rvc’s, beleidsadviseurs, directie en staf, naar family & friends, zonder enig gevoel voor ethiek.”

Nog steeds geen good governance

In de optiek van Roy Bhikharie, voorzitter van de Progressief Verheffende Partij (PVP), voltrekt de maffiacultuur zich ook na de verkiezing. De NDP-regering was daarin geëxcelleerd, de huidige regering blijkt niet veel verschillen te vertonen van zijn voorganger. “Bij de maffiacultuur vinden besluitvormingsprocessen en –procedures niet conform good governance plaats. Dat betekent je neemt besluiten zonder je achterban te raadplegen, en je voert benoemingen door op een dictatoriale wijze, zonder transparantie te betrachten. En daarin is na de verkiezing niets veranderd”, accentueert Bhikharie tegenover Dagblad Suriname.

VHP en Abop drijven op kompas NDP

Hij vraagt zich af waarom de VHP geen regering heeft geformeerd met de NDP als achteraf toch blijkt dat Suriname nog steeds gestoeld is op dezelfde oude politieke principes van eigenbelang en vriendjespolitiek. De nieuwe coalitie, die zero tolerance & good governance gepredikt heeft, is een voorbeeld dat praatjes geen gaatjes vullen. Naar zeggen van Bhikharie is in elke fase na de verkiezing geen enkele vorm van transparantie en good governance getoond, steker nog de samenleving proefde oneerlijkheid en geheimzinnigheid. “Als je inderdaad op deze manier wilde regeren, dan kon je liever met de NDP samenwerken. Dan hoefde je tenminste minder mensen te accommoderen.”

Verhoging governmenttake in uitzonderingstoestand

Bhikharie betreurt het dat de nieuwe regering ten tijde van een uitzonderingstoestand de governmenttake op benzine heeft verhoogd. Ook dit was de samenleving niet voorgehouden. “Het lijkt alsof alles wat deze mensen verkondigen zij precies het tegenovergestelde doen.” En dat is een zware misleiding van het volk. Bhikharie merkt op dat alleen in de oppositie men zich hun ‘sterke principes’ herinnert, wie eenmaal in de coalitie terechtkomt bewijst dat ze zelfs hun eigen woorden niet meer geloven, laat staan toepassen. “Ik had gehoopt dat president Chan Santokhi niet blind en doof is voor kritiek. In een maffiacultuur blijkt juist dat politici allerlei dingen vertellen, maar demonstratief laten ze zien dat ze uiteindelijk toch gaan doen wat ze hebben willen. Wanneer het gaat om opstaan tegen tirannie kan geen enkele wet je tegenhouden, want dit is één van de mensenrechten”, aldus Bhikharie.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: