Kunnen scholieren en leraren rekenen op particulier busveroer in nieuw schooljaar?

Het nieuw schooljaar start op 1 oktober. Dat heeft de Onderwijsminister Marie Levens bevestigd. Wat zij echter niet heeft vermeld, is of het particulier busvervoer tegen die tijd ook beschikbaar zal zijn. De particuliere bussen zijn sinds 23 maart 2020 in de garages. Het is een feit dat busvervoer en onderwijs aan elkaar verweven zijn; de praktijk heeft uitgewezen dat velen de scholen niet kunnen bezoeken als het busvervoer uitvalt. PLO zegt aan Dagblad Suriname dat er nog niets uit de bus is gekomen uit de onderhandelingen met de Transportminister Albert Jubithana.

De bushouders hebben hun eigen inzichten en de overheid ook, welke in de meeste gevallen niet overeenkomen. De bushouders willen niets anders dan datgene waarop ze recht hebben: brandstofcompensatie, lockdownvergoeding en een werkbaar tarief voor de passagiers. De overheid aan de andere wekt steeds de indruk dat ze hun verantwoordelijkeden jegens deze groep niet wil nakomen, dit geldt ook voor de partij die 20 zetels in de wacht heeft gesleept en zichzelf als een nationale partij typeert.

Op zich betreft het geen ingewikkeld vraagstuk. Indien de overheid niet wil inkomen met een win-win situatie, dient de overheid zich compleet te distantiëren van het particulier busvervoer. Immers, jarenlang heeft de overheid nauwelijks iets betekend voor ordening en vooruitgang van de bussector. Niet eens voor goede wegen is er gezorgd. PLO zegt aan de krant dat ze via de media vernomen heeft dat de overheid preventieprotocollen voor Covid-19 heeft uitgestippeld. Ook de VHP/Abop/NPS/PL-regering lijkt het moeilijk te vinden om stakeholders te betrekken bij het besluitvormingsproces. Er rest nog een maand voor de Transportminister en PLO om richting compromis te gaan, de scholen starten namelijk op 1 oktober.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: