Jogi en Ramadhin brengen bezoek aan Boskamp

‘Op Boskamp komt de arts één keer per maand’

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid heeft op uitnodiging van assembleelid Mahinder Jogi (VHP) het afgelopen week een bezoek gebracht aan Boskamp in het district Saramacca. “Het volk daar heeft ook problemen en hiermee is er dus aandacht van de regering ervoor gevraagd. Daarom is het goed dat ministers zich persoonlijk oriënteren waar er problemen zijn en ze dus op basis hiervan ook in hun begrotingen deze zaken meenemen en de problemen in deze regeerperiode oplossen”, zegt Jogi aan Dagblad Suriname. Ramadhin is de tweede minister, die Jogi naar Saramacca heeft laten komen om zich persoonlijk te oriënteren. Eerder is ook minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken op persoonlijke oriëntatie geweest op Uitkijkpolder en Jarikaba. De parlementariër benadrukt dat hij weet dat het land krap zit wat financiële middelen betreft en de pas aangetreden regering Santokhi-Brunswijk niet alles gelijk kan aanpakken. Echter neemt dat niet weg dat bepaalde zaken acuut aanpak nodig hebben. “Vooral als het de volksgezondheid betreft. Als je op Boskamp bent, waar de mensen lange werkdagen maken en risico’s nemen, dan verdienen de mensen tenminste betere medische zorg. Op Boskamp komt de arts één keer per maand. Er is een verpleegkundige daar die de mensen helpt aan de hand van zijn medische kennis, maar zo hoort het niet”, benadrukt de volksvertegenwoordiger.

Onhygiënische situatie

Jogi stelt dat ook het woon- en leefmilieu van de mensen te Boskamp beneden elke standaard is. “De zaak is bijzonder onhygiënisch en je hebt lozingen met groen water erin”, zegt de volksvertegenwoordiger. Volgens hem heeft minister Ramadhin de toezegging gedaan om een team van het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) te sturen naar de locatie om de zaak de komende week al te bekijken. “Het is niet zo dat mensen beboet zullen worden, maar om de situatie in kaart te brengen en hierna de nodige maatregelen te treffen om alles op te lossen. Ik weet niet wat de regering van volkspresident Desi Bouterse 10 jaren lang heeft gedaan. Ze hebben niets gedaan voor deze mensen, want ze klagen steen en been. Het enige wat Bouterse, Robert Ameerali en Ashwin Adhin zich bezig mee hebben gehouden, is populisme en aardappelen en uien. Er is niet eens een hulpkantoor van CBB daar, waar je een uittreksel kan gaan halen”, aldus Jogi.

Grondpapieren, lagere school, hulppost politie en handhaving Covid-19 maatregelen

Een ander probleem waarmee de mensen te Boskamp te kampen hebben, heeft volgens de volksvertegenwoordiger te maken met het grondbeleid. “De mensen op Boskamp hebben geen grondpapieren. Kinderen van 4 en 5 jaar moeten 40 tot 50 kilometers afleggen om de school op Calcutta te bezoeken. Dus er moet ook een lagere school (glo) daar komen. Ook de politie is nergens te zien. Toen meneer Santokhi nog minister van Justitie en Politie was (2005-2010, red.), had hij ervoor gezorgd dat de politie naar daar was gebracht. In de afgelopen jaren is de politie gewoon verdwenen van Boskamp. Er zou minimaal een hulppost daar moeten komen, zodat vooral in de avonduren de politie zichtbaar is. Je hebt daar te maken met visserijactiviteiten, waar los van de Surinamers er ook een heel groot niet-Surinamers en zelfs illegalen verblijven. En om de orde te handhaven, zodat er geen luide muziek wordt afgedraaid, de bars niet tot laat openblijven en om naleving van de Covid-19 maatregelen af te dwingen, is de toezichthoudende functie van de politie daar dringend nodig”, aldus Jogi. Deze kwestie zal de parlementariër ook onder de aandacht brengen van minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie.

Aandacht nodig voor ijsfabriek en vissteiger

Jogi zal zich in de komende periode zeker sterk voor maken dat alle ontbrekende voorzieningen wel degelijk komen in het gebied. Zo stelt hij dat de ijsfabriek een grondige beurt moet krijgen, omdat ijs een belangrijk product is voor de visserij. Daarnaast is ook de vissteiger al jaren kapot en verwaarloosd, waardoor geen enkele visser daarvan gebruik kan maken. “Ik ben bezig een plan te schrijven over al de zaken die daar aangepakt moeten worden en ik ga dat aanbieden aan de regering. Hoe moeilijk de situatie in het land ook is, besturen vergt vandaag aan de dag toch een beetje kunst”, aldus Jogi.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: