Erlan Sleur: “Men vernietigt Brownsberg”

De goudkoorts kent geen lockdown. Onverminderd gaan de graafwerkzaamheden in de groene trots van Suriname, het bos, door. Erlan Sleur, de bekende milieuactivist en bioloog, trok vorige week persoonlijk richting het Brokopondogebied, waar hij tot de schokkende ontdekking kwam dat voor de omgeving van het natuurpark Brownsberg, God noch gebod lijkt te gelden. “Dieren die ik voorheen tegenkwam, zie ik niet meer. Bovendien maken de dieren die je wel tegenkomt een angstige indruk”, vertelt de activist. Volgens hem ligt dit aan de talloze personen die het gebied afgraven op zoek naar goud. “Het constante lawaai van de machines is oorverdovend en dit is niet zonder gevolgen voor de dieren.” Sleur stelt dat het nu niet toegestaan is om een bezoek te brengen aan Brownsberg. “Maar er kunnen wel vele goudzoekers daar actief zijn”, merkt hij op ontevreden toon op. “En daarmee vernietigt men de berg”, stelt hij hard. Het is niet de eerste keer dat de bioloog zijn bezorgdheid uit over het wel en wee van Brownsberg. “Het is vanaf 2008 alleen maar erger geworden.” In die periode zijn door tussenkomst van de procureur-generaal ruim 2500 personen uit het gebied verwijderd, volgens zijn inschattingen is dat aantal nu overtroffen. Sleur beweert dat er nog geen verschil is te merken met de vorige regering ten aanzien van de goudwinning. “Want tot nu toe wordt hetzelfde beleid voortgezet.”

RB

error: Kopiëren mag niet!