Graag anonieme meldingsnummer bekendmaken

Door de overheid worden nu in samenwerking met de sectororganisaties en deskundigen allerlei protocollen ontwikkeld voor de verschillende sectoren inclusief de sportsector. Vooral dat laatste is opmerkelijk. De Surinaamse sporthallen zijn dicht, de stadions zijn ook dicht. De hoogste voetbalcompetities zijn op slot. Dat terwijl bijvoorbeeld de voetbalsport in de openlucht wordt beoefend. De spelers raken elkaar wel aan, maar het is onbekend hoeveel gevaar dat met zich zou meebrengen voor besmetting. De Surinaamse tribunes zijn over het algemeen voor 60% leeg. Er zijn grote stadions en kleinere. Het publiek zou na een screening aan de poort toegelaten kunnen worden tot de stadions. Gezinnen zouden bij elkaar kunnen zitten omdat ze in dezelfde huishouding zijn. De kaartenverkoop zal dan meer administratie vereisen maar dit systeem van het monitoren en sturen van de zitplaatsen is al lang terug geïntroduceerd bij de verkoop van kaarten voor bijvoorbeeld bioscopen en ook voetbalstadions. Met een eenvoudig programma kan exact aangegeven worden waar de mensen die de kaarten kopen moeten gaan zitten en kunnen op basis daarvan de volgende kaarten worden verkocht met een afstand van bijvoorbeeld 3 meter. Gezinnen en huisgenoten moeten bij elkaar zitten en aan hun kan een korting worden gegeven waardoor het aantrekkelijk voor ze wordt om naar buiten te gaan. Zieke en hoestende mensen blijven thuis. In de Surinaamse stadions wordt het nu tijd dat de stadionstoelen en zitplaatsen worden genummerd. En we zitten op de stoelnummers die aan ons zijn gegeven. We hebben recent vernomen dat 2 spelers van de nationale selectie besmet zijn geraakt en inmiddels zou 1 al genezen zijn verklaard. De groepen mensen die besmet raken in Suriname zijn nog groot. Het komt vaker voor dat we per dag meer dan 100 besmettingen registreren. We hebben in het begin gevraagd naar strengere maatregelen, naar strengere tuchtmaatregelen van de politie, naar meer gebruik van de dwangmiddelen. Echter is dat niet altijd in goede aarde gevallen. We hebben hier steeds benadrukt dat we moeten letten op onze capaciteit om ernstige en minder ernstige gevallen te behandelen en op onze human resources capaciteit. De regering heeft daar geen oor naar gehad. Nu wordt gerapporteerd dat lijkenhuizen vol raken. Tenten moeten worden opgezet op patiënten op te vangen. Op facebook is zo bijvoorbeeld melding gemaakt van een geval aan de Noordpolderdam in het district Wanica. Een politieagent zou daar zonder een gezichtsbedekking, terwijl dat verplicht is, naar een winkelier zijn gestapt om inkopen te doen. Op dit wangedrag werd de politieagent in uniform aangesproken door een burger die bij de winkel was om ook inkopen te doen. De politieman was van mening dat gezichtsbedekking niet nodig was omdat hij maar ‘even’ inkopen zou doen en verder zei hij op bedreigende toon met termen dat de man zich met zijn eigen zaken moet bemoeien. We schrijven hier al enkele weken dat de politie in de districten Paramaribo, maar vooral Wanica heel laks optreedt. Er zijn mensen die wonen in deze districten gestationeerd in hun wijk, waardoor het moeilijk wordt voor hun om op te treden tegen vrienden, buurtgenoten en familieleden. We hebben hier al ettelijke malen gerapporteerd dat ondanks het verbod van de bevoegde autoriteiten, er vooral in Wanica gewoon verjaardagsfeesten en huwelijksfeesten zijn gehouden, met veel publiek en muziek en al. De politie ziet tenten opgezet worden al dagen van tevoren, een voorbode dat er grote samenscholingen zullen plaatsvinden. De politie waarschuwt de mensen niet preventief zodat men afziet van de samenscholingen. En de feesten worden met veel bombarie gehouden, langs drukke openbare wegen; de politie gaat langs en kijkt de andere kant op. En zo zijn er nog meerdere gevallen waar de politie gewoon de andere kant opkijkt. Het komt regelmatig voor dat burgers vanuit hun balkon zien hoe na 20.00 uur burgers met luid muziek in de auto op straat rijden en de politie uit de tegenovergestelde richting komt en de overtreders gewoon met rust laat. Er zijn hoeken in Wanica waar buurtgenoten nog steeds samenscholen om een shot palm te drinken en hun geluk te beproeven met Suribet. Deze samenscholingen gaan onverstoord verder. Voor de komende dagen hebben wij informatie dat er weer huwelijkspartijen en nauta’s zijn gepland en dat massaal mensen zijn uitgenodigd om langs te komen voor een roti en karhi. Geestelijken nemen ongestoord deel aan deze massa-activiteiten, strijken hun gage op en vertrekken naar de volgende ‘djadjmaan’ (geestelijke beschermeling/huisvader). Omdat de burgers laks zijn en politieagenten bijna medeplichtig lijken aan de overtredingen (omdat ze alles oogluikend toestaan en tolereren) zijn burgers in de eerste plaats bang om overtredingen te melden aan de politie. Vooral zijn burgers bang dat hun identiteit prijs zal worden gegeven aan buurtgenoten, waardoor dan spanningen en vijandigheid in de buurten ontstaan. Het moet mogelijk zijn dat burgers overtredingen anoniem kunnen melden, zoals samenscholingen of informatie over mensen die illegaal de grenzen oversteken. In onze wetgeving komt het al voor dat burgers anoniem meldingen doen oftewel dat ze meldingen doen en dat de autoriteiten verplicht zijn hun identiteit geheim te houden. Het veiligst is als men anoniem de meldingen kan doen. Dat moet mogelijk zijn. De regering moet hotlines instellen waarop burgers met goede informatie overtredingen kunnen melden. Deze hotlines moeten worden bekendgemaakt en ze moeten 1 x 24 uur, 7 dagen in de week, worden bemand door personeel dat het werk serieus neemt. We moeten in Suriname een halt toeroepen aan de besmettingen en dat kan als de bevolking discipline aan de dag legt. Nu is het grootste probleem in Suriname dat er geen cultuur van discipline is. Dat zien wij ook in DNA, het hoogste college van staat, waar mensen hun mond- en neuskap afzetten en dan praten en dat is onmogelijk. De burgers van Suriname moeten mond- en neuskapjes kopen die goed op hun gezicht passen. Het moet goed afgesloten zijn maar het moet voorin ruimte hebben en niet aanplakken tegen de lippen. En als er voorin bij de neusgaten en de lippen er ruimte is, dan is het mogelijk om met gezichtsbedekking op, een toespraak te houden. De mensen die lange uren maken zullen per dag niet 1 maar meerdere gezichtbedekkingen nodig hebben. Laten de DNA-leden en de ministers ook het goede voorbeeld geven en aangeven dat het tijd wordt dat we de besmetting stoppen.            

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: