Gajadien over verhoogde brandstofprijs: ‘Er is geen andere optie’

De situatie waarin het land financieel-economisch is overgedragen aan de nieuwe regeerders, maakt dat er volgens coalitiefractieleider Asiskumar Gajadien geen ander keus was dan de governmenttake op brandstof te verhogen. “Het gaat om een tijdelijke maatregel. Er zal  alles in het werk worden gesteld om, wanneer het pakket aan maatregelen in zijn geheel zover is, een definitief besluit te nemen. We zijn gedrukt in een situatie waarbij de kosten voor de Staat maandelijks bijkans SRD 550 miljoen zijn, terwijl de inkomsten rond de SRD 300 miljoen zijn. Dus er is maandelijks een tekort van SRD 200 tot SRD 250 miljoen. Met de governmenttake zou je maximaal per maand SRD 30 miljoen kunnen ophalen. Dus daarmee heb je het gat nog niet gedicht”, zegt Gajadien aan Dagblad Suriname. De politicus voert aan dat de regering daarom ook andere maatregelen zal moeten treffen om de kosten door te voeren. Hij denkt dan gelijk aan de terugdraaiing van de wurgcontracten en bevorderingen die op de laatste minuut door ex-president Desi Bouterse zijn doorgevoerd. “Om dat te implementeren zal er wat tijd voor nodig zijn. Verder zal de staat ook moeten kijken naar andere inkomsten die minder of niet zullen doorwerken in prijsverhogingen. Vooralsnog is er geen andere optie. Dat komt vanwege de situatie waarin wij het land hebben overgenomen”, aldus de VHP-topper.

Nieuwe prijzen

De governmenttake was in feite SRD 1.30 op een liter benzine. De overheid ontvangt een tijdje SRD 3.70 per liter aan governmenttake. Nu komt daar nog SRD 1 bovenop, wat in feite het bedrag dat de overheid toucheert brengt op SRD 4.70 een liter. Op diesel int de overheid al maanden SRD 2.50 in plaats van SRD 0.70. Vanaf zondag is de benzineprijs SRD 7.46 (SOL), SRD 7.35 (Gow2) voor een liter ongelode benzine en SRD 6.97 (SOL), SRD 7.00 (Gow2). Als fractieleider van de VHP en de coalitie is Gajadien zich degelijk bewust van de kritiek die door de samenleving nu wordt geleverd op het besluit om te verhogen. In februari 2018 was het de VHP-fractie als toenmalige oppositie die bij de regering Bouterse-Adhin nog aandrong om de governmenttake te verlagen omdat deze moordend zou zijn voor de samenleving. “We gaan werken naar een ander model van inning. Maar nu moeten we kiezen tussen het wel of niet uitbetalen van ambtenaren aan het einde van de maand en niet te voldoen aan het uitkeren van AOV of uitkering aan mensen met een beperking. Daarvoor kiest deze regering niet”, aldus Gajadien.

Mensen zijn niet goed voorbereid

Vooral de pomphouders zijn niet tevreden over de manier waarop deze verhoging is doorgevoerd, terwijl de regering nog beloofd had dat hierover eerst gecommuniceerd zou worden. Vorige week woensdag is de verhoging van de governmenttake met nog een SRD ingetrokken, omdat er beter gecommuniceerd moest worden. Op de manier waarop de regering de verhoging heeft doorgevoerd, heeft volgens Gajadien toch wat voordelen met zich meegebracht. Zo stelt hij dat hiermee het hamsteren van brandstof is voorkomen en bepaalde personen hiermee dan ook niet de kans hebben gehad om massaal aan brandstofinkopen te doen en deze thuis in jerrycans op te slaan. “Dat is ook levensgevaarlijk. Ook de lange rijen bij de pompstations zijn hiermee voorkomen. Een nadeel is wel dat mensen niet goed voorbereid zijn. Dat onderkennen wij”, aldus Gajadien.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: