“Total lockdown is signaal naar volk!”

Strijd tegen Covid-19 is collectieve verantwoordelijkheid

De total lockdown van het afgelopen weekend, was bedoeld als een signaal naar het volk toe. “Verander je gedrag, anders zullen wij met verdere verscherping moeten komen.” Dit heeft president Chan Santokhi, aangegeven tijdens een uitgebreid, tevens interactief interview in het programma Rashid Pierkhan’s Kal Aaj aur Kal.  Er is ingegaan op diverse vraagstukken die spelen in de samenleving. De President was te gast bij Faried Pierkhan die Kal Aaj Aur Kal presenteert. Tijdens het programma heeft het staatshoofd aangegeven dat wij momenteel niet kunnen gaan naar normalisatie.

Collectieve verantwoordelijkheid

“Er was een voorstel voor een hele week lockdown. Maar we hebben gemerkt dat daarbij heel wat sectoren kapot gaan. Daarom hebben wij besloten om het in samenspel te doen. M’e begi unu: houd je aan de maatregelen! De total lockdown is tot en met zondag. Als u zondag naar de markt gaat, neemt u dan de maatregelen in acht. Als we zien dat er een dalende trend is,

dan kunnen we de lockdown weghalen. Er komt een nummer voor de samenleving waar zij overtredingen kunnen melden. De politie komt met een ‘quick response team’. Al die zaken zijn besproken en de ministeries van Volksgezondheid en Juspol hebben de opdrachten gekregen. Maar de burgers moeten meewerken. Zij die activiteiten hebben, moeten het heroverwegen. Dit doen we in uw belang. Het is geen normale situatie. Wij vragen u voor collectieve verantwoordelijkheid.”

Voldoende middelen maar capaciteit loopt vol

De president stelde dat er momenteel voldoende middelen zijn nationaal. “Maar de capaciteit loopt vol, dat is het probleem. Vanuit Caricom en de regionale rampenbeheersorganisatie komen er nog meer hulpgoederen waaronder PPE’s binnen. Voor de grassroots komt er meer interactieve communicatie. Geen voorlichting, want dat is eenrichtingsverkeer. Wij willen interactie met de samenleving”, gaf de president aan. Sociaal-maatschappelijk leiders en role models zullen in alle talen moeten gaan communiceren. Leg de maatregelen uit, van waarom. De rr en dr’s zullen ook ingezet worden.”

Covid-fondsen

De president gaf aan dat er gesprekken gaande zijn met het IMF en de IDB over Covid-fondsen. “Hoog op de agenda staat ook bijstand. We moeten leren leven ermee. Een vaccin komt waarschijnlijk pas in 2021.Maar daarvoor mag onze zorg niet helemaal vast lopen. Er is een nieuw Covid-structuur geleid door de vp. De ministeries hebben ook allemaal een rol erin: Volksgezond, Juspol, Defensie maar ook de economie en de maatschappij.  De minister van Buitenlandse Zaken, Albert Ramdin, is momenteel in Nederland en hij heeft als opdracht gekregen om extra nadruk te leggen op het gebied van samenwerking in de strijd tegen Covid. Communicatie met de samenleving blijft een speerpunt voor de regering. Samen moeten wij leven met het nieuwe normaal”, aldus de president.

Asad Mushtaq

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: