President stelt financieel crisisteam in

Staatsobligatie bij Staatsolie

De president van de Republiek Suriname, Chan Santokhi, is tijdens een uitgebreid tevens interactieve interview in het programma Rashid Pierkhan’s Kal Aaj Aur Kal ingegaan op diverse vraagstukken die te maken hebben met het financieel-economisch beleid. President Santokhi was te gast bij Faried Pierkhan die Kal Aaj Aur Kal presenteert. Tijdens het programma heeft Santokhi aangegeven dat er al een financieel crisisteam in place is. De team wordt getrokken door de minister van Financiën, Armand Achaibersing, en er komen ook externe deskundigen bij. Het staatshoofd gaf aan dat de pensioenen inmiddels gestort worden.

Goede keus

“Ik wil de samenleving bedanken voor de keuze. Ik begrijp het ongeduld. Maar een ding heeft u wel gedaan: yu stop a corruptie, yu stop a boeverij. We zullen alles doen om zaken weer op orde te brengen. We gaan het presenteren 1 oktober, tijdens de jaarrede. Het regeerprogramma moet af zijn voor 15 september. De jaarprogramma’s en de jaarplannen van alle ministeries moeten af zijn voor 15 september. De begroting voor de komende jaar moet af zijn. Ook het amendement en de nota van wijziging voor de begroting van het jaar moet afgerond worden. Wij werken dag en nacht.”

Solidariteitsheffing voor topverdieners alleen

Het financieel team heeft de zaken onder loep genomen en er zijn verschillende plannen gepresenteerd aan de regering. “We moeten natuurlijk gaan kijken naar onze inkomsten, maar we moeten aan de andere kant ook gaan bezuinigen. Er zijn fiscale maatregelen, maar ook andere maatregelen die genomen kunnen worden. Het blijkt dat de belastingschalen niet meer toepasselijk zijn door de inflatie. Dat wordt nader onder de loep genomen. De solidariteitsheffing moet gaan gelden voor alleen de topverdieners. Er is een fiscaal jurist te werk gesteld die de belastingschijven nader gaat bekijken en aanpassen. Andere maatregelen zijn de government take en grondconversie. Een ieder is het eens dat de crisis aangepakt moet worden. Maar we moeten de maatregelen goed doornemen en goed uitleggen aan de samenleving met cijfers. De verhoging van de government take zal misschien tussen de drie tot zes maanden zijn.”

Gesprekken met internationale organisaties

Het staatshoofd benadrukte dat er gesprekken gaande zijn met banken en met oliemaatschappijen. Over de hoge schulden worden er ook gesprekken gevoerd met het IMF, de IDB en de Wereldbank. We bekijken mogelijkheden om de schuldposities te herschikken. Er zijn mogelijkheden om de schulden af te kopen. Die plannen zijn er en worden bekeken.” President Santokhi stelde dat er ook mogelijkheden worden bekeken op de internationale kapitaalmarkt. “Met goed beleid en staatsdekking kun je upfront geld krijgen wat betreft de olie. In 20 jaar tijd gaat het om 50 miljard dollars heeft Staatsolie berekend. Er komt een staatsobligatie voor Surinamers en de diaspora.”

Het staatshoofd gaf aan dat de goudprijs internationaal hoog is op dit moment. “We zullen spoedig maatregelen treffen voor de daadwerkelijke ordening van deze sector. We kunnen dan veel meer geld halen uit de goudsector. Laat er dan gestort worden op de Centrale Bank. Er worden oplossingen gezocht en er zijn gesprekken geweest met internationale leiders en financiële instituten, zodat zaken direct opgepakt kunnen worden”, gaf de president aan.

Asad Mushtaq

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: