Covid-19 preventieprotocol voor winkels en kleine supermarkten

Verbiedt drinken en consumeren vóór of in de winkel en in de supermarkt en moedigt elektronisch betalen aan

Winkels en kleine supermarkten zijn de afgelopen weken zwaar getroffen door de verspreiding van het Covid-19 virus. Door minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, is gevraagd aan de Protocollencommissie Covid-19 Nieuw Normaal richtlijnen te ontwikkelen ten behoeve van de winkels en supermarkten. Het protocol is bedoeld als (dwingende) aanbeveling voor het veilig openstellen en openhouden van winkels en kleine supermarkten ten tijde van de Corona-epidemie met inachtneming van de Covid-19 maatregelen en de nodige beheersmaatregelen, aldus het protocol, dat pas in werking treedt bij normalisatie na versoepeling van de nu aangescherpte maatregelen en de lockdown.

Winkeliers en supermarkteigenaren dienen de nodige technische en organisatorische aanpassingen en beheersmaatregelen door te voeren. Zo zal buiten een wasbak geplaatst moeten worden om de handen te wassen met water en zeep. Gesloten vuilnistonnen met vuilniszak dienen op vaste plaatsen (ingang, kassa’s, toiletten, schaftruimte) geplaatst te worden. Stickermarkeringen moeten worden aangebracht voor 1.5 meter afstand op de vloer zowel binnen als buiten de winkels en supermarkten en voor de kassa’s of afdelingen waar concentraties kunnen voorkomen. 

Een aparte in- en uitgang voor de klanten is een vereiste. Indien dit niet mogelijk is, met name bij de kleine winkels en supermarkten, dan moeten klanten om en om binnen toegelaten worden respectievelijk weggaan, zodat er geen opstopping bij de deur ontstaat. Aangepaste werkuren zijn nodig, bijvoorbeeld om rekken aan te vullen. Indien de aanbevolen afstand van 1.5 meter binnen en buiten de winkel zowel tussen werknemers en klanten alsook onderling niet mogelijk is om te bewaren, dan wordt aanbevolen barrières tussen medewerker en cliënt op te werpen bij de kassa’s middels het plaatsen van afscheidingen zoals een scherm van plastic, (plexi) glas. 

Het gebruik van winkelwagentjes (eerste keus) of trolleys (tweede keus) verplichten om de fysieke afstand tussen klanten te bewaren. Voldoende kassa’s moeten in gebruik zijn om rijvorming (concentratie van mensen) bij de kassa te minimaliseren; overweeg ook snelkassa’s.

“Maximaliseer ventilatie in alle ruimtes: lucht regelmatig gedurende 10 tot 15 minuten door alle ramen en deuren open te laten gedurende de openingstijden, zodat er een flinke luchtstroming of luchtcirculatie door de ruimtes ontstaat. Ruimtes moeten worden geventileerd met 100% buitenlucht. De bestaande installatie van het ventilatiesysteem kan omgebouwd worden om volledig te ventileren met buitenlucht. Indien van toepassing, stel de airconditioning zodanig in, dat er continue aanzuiging is van verse lucht in plaats van het circuleren van dezelfde lucht. Het plaatsen van afzuigventilators kan overigens in overweging genomen worden. Aanvullende maatregelen en aanpassingen aan de ventilatiesystemen zijn niet nodig op basis van de huidige inzichten. Wel is het van belang dat luchtverversing steeds plaatsvindt”, aldus de instructie.

Mond-/neusmaskers voor het personeel op de werkvloer en voor alle klanten is verplicht, al bij het binnentreden van de winkels en supermarkten. Bij de ingang van de winkel handen wassen met water en zeep minimaal 20 seconden of met handalcohol 70%. Bij de kassa’s en op verschillende punten in de winkel en supermarkt handalcohol 70% plaatsen. Moedig elektronisch betalen aan. Maak van kassa’s, pinapparaten en machines voor kansspelen veelvuldig schoon met verdunde chlooroplossing of alcohol 70%.”

“Maak oppervlaktes in de winkel veelvuldig schoon (toonbanken, deurklinken (meerdere malen per dag dag) en na elke shift ook de afscheidingen tussen kassa’s. Gebruik een vast aantal winkelwagentjes of trolleys om precies te weten hoeveel klanten er ten alle tijde in de winkel zijn. Beroep doen op een bewaker of iemand van uw personeel aanwijzen als steward. Overweeg positionering van versproducten en andere fatsrunners (waarvoor men dagelijks in de winkel komt) vlak bij de ingang en laat die aan de snel kassa afrekenen. Prijs alle producten op de rekken ter voorkoming van onnodig spullen aanraken, rondlopen in de winkel om prijzen op te vragen en langer winkelen. Verbied drinken en consumeren vóór of in de winkel en in de supermarkt (cafetaria of eetgelegenheid)”, aldus de instructie.

“Plak speciale posters met de winkelregels duidelijk zichtbaar voor de klanten in de winkels. Erop toezien en voorlichten dat de klanten zich niet onnodig in de winkel ophouden. Met hantering van de regels in dit protocol moet een bezoek van de burger aan een winkel of kleine supermarkt veilig en verantwoord zijn.” De maatregelen zijn bedoeld om klant, eigenaar en personeel te beschermen tegen besmetting met het Covid-19 virus. Verspreiding ervan kan alleen worden aangepakt, indien men de regels en maatregelen van de overheid in acht neemt.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: