Minister Ramdin: “Het belang van Suriname staat centraal”

“Er waait een nieuw wind in Suriname, het is tijd voor een verbeterde relatie.” Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business & Ontwikkelingssamenwerking zegt in gesprek met Dagblad Suriname dat het belang van Suriname centraal staat. Dat is de leidraad van het bezoek van de minister aan Nederland. Ramdin, ervaren diplomaat, geeft aan dat in de afgelopen 10 jaar er zeker sprake is geweest van een verslechtering wat betreft het beeld van Suriname in Nederland. 

Gesprekken met organisaties

De minister geeft aan dat er gesprekken gevoerd zullen worden met verschillende organisaties uit de diaspora. “We zullen dan gaan kijken met wie er gewerkt zal worden. Er zijn veelal initiatieven van maatschappelijke groepen met goede intenties. We zullen kijken naar mogelijkheden om hun bij elkaar te brengen. Ik zal zaterdag gesprekken voeren. Het is van belang dat er een overkoepelend orgaan komt, zodat zaken beter kunnen lopen. In Suriname komt er ook een Diaspora Instituut. Daar zullen alle Surinamers in het buitenland, dus niet alleen van Nederland, gerepresenteerd worden. Waar wij naar gaan kijken tijdens de gesprekken, is hoe wij de samenwerking kunnen vergroten. Er kan ondersteuning komen met bijvoorbeeld expertise en andere vormen van betrokkenheid.”

Gesprekken met minister Stef Blok

De minister geeft aan dat na het aantreden van de nieuwe regering, president Chan Santokhi en de Nederlandse premier Mark Rutte gesproken hadden. Die gesprekken worden voortgezet. “Ik zie mijn collega-minister, Stef Blok, maandag. Dan zullen wij een paar uur van gedachten wisselen over belangrijke kwesties tussen de twee landen. De gesprekken moeten ertoe leiden dat de relatie hersteld wordt en dat er geen spanningen zijn tussen de twee landen. De relatie moet gebaseerd zijn op basis van goede intenties. We willen deze relatie goed maken.”

Perceptie verbeteren

Minister Ramdin stelt dat de perceptie van Suriname in Nederland moet verbeteren. Dat is één van de doelen die de minister gesteld heeft. “Het beeld van Suriname als drugsland en vol van corruptie moet gaan veranderen. Je kan Suriname niet zo kwalificeren, want lang niet een ieder is zo. Er is een duidelijke boodschap voor Nederland. Er waait een nieuwe wind in Suriname. Wij willen op een serieuze manier gaan werken en de band aansterken.” Over de gewraakte uitspraak van Nederlandse minister Blok, waar hij Suriname een failed state noemt, zegt minister Ramdin het volgende. “Ik ben persoonlijk tegen het plaatsen van labels. Elk land is op een bepaald opzicht een failed state. Soms zijn er uitzichtloze situaties en dan zegt men in dat opzicht ‘failed state’. Maar bijvoorbeeld ook de goed ontwikkelde landen hebben grote problemen, zoals discriminatie. Dus dat zou men niet moeten doen.”

Nieuwe perspectieven

“Ook in Suriname moet het imago van Nederland verbeteren. We moeten ons niet steeds laten afleiden door het verleden. Dat is wel steeds vaker gebeurd. We moeten nu gaan samenwerken op basis van nieuwe perspectieven en wederzijds respect. President Santokhi heeft een duidelijke visie voor buitenlands beleid en wij zullen aan de hand daarvan werken. Suriname is nu al 45 jaar onafhankelijk en we hebben onze eigen inzichten. Het belang van Suriname staat centraal en niet die van Nederland. We zijn steeds afgeleid geworden door het verleden van moederland of koloniale macht. Het is nu tijd dat wij ons presenteren als een sterk volk. We zijn een rechtsstaat en hebben behoorlijk bestuur. We moeten nu gaan voor een sterke relatie waaraan een ieder baat heeft. De band tussen de twee landen is een historische en het wordt tijd dat we dat verder versterken”, aldus minister Ramdin. De minister reist alleen naar Nederland toe en keert op 25 augustus terug naar Suriname.

Asad Mushtaq

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: