Andy Rusland houdt kaken stijf over aangifte

‘Helaas zal ik voorlopig niet reageren’

Andy Rusland, president-commissaris bij de NV Energiebedrijven Suriname (NV EBS), houdt zijn kaken stijf over de strafklacht die tegen hem en Otmar Sibilo, directeur van Oliblis NV, is ingediend. “Helaas zal ik voorlopig niet reageren. Misschien de komende week”, is de korte reactie van Rusland tegenover Dagblad Suriname. De aangifte is op 19 augustus gedaan door Sham Binda, Kishan Ramsukul (beide assembleeleden), Antoon Karg, Amanda Sheombar, Marten Atencio, Curtis Hofwijks, Steven Alfaisi, Stephano Biervliet, Angelic del Castillo en Jennifer Wong Swie San. De indieners vragen de pg om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar hun handelingen, die geleid hebben tot een grootschalige benadeling van de EBS en/of de Staat. Volgens de klagers hebben Rusland en Sibilo met hun handelingen artikel 13 van de Anti-corruptiewet overtreden. Rusland is eerder ook minister van Financiën en daarna Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) geweest.

EBS-megafraudezaak in behandeling in hoger beroep

Het is opvallend dat het Openbaar Ministerie wederom gevraagd wordt om de misstanden bij de NV EBS onder een vergrootglas te plaatsen, terwijl de EBS-megafraudezaak eerder al grondig is onderzocht en aan de kantonrechter is overgedragen en deze de ex-directeuren van EBS, Kenneth Vaseur, Willy Duiker, ondernemer Dick van Kanten van Greenland, Max Chin en Quincy Fernandes van de afdeling Procurement, in december 2019 heeft vrijgesproken van de algehele tenlastelegging. Zij werden ervan verdacht tussen oktober 2012 tot en met oktober 2015 tezamen het bedrijf bewogen te hebben tot afgifte van bedragen van US$ 8.881.250 en 100.000 euro. Zowel het gerechtelijk vooronderzoek als het onderzoek op de terechtzitting is uitgebreid verricht. Accountants, getuigen op getuigen en andere deskundigen zijn gehoord in deze zaak. Het OM is hierna in hoger beroep gegaan en het wachten is op afronding van deze zaak door het Hof van Justitie. De namen van zowel Rusland als Sibilo werden evenals de voornoemde personen ook in het Clad-rapport genoemd, maar het OM vond het toen echter niet nodig om deze personen te vervolgen. In het voornoemd rapport zijn er ook andere namen genoemd, maar ook die personen zijn nooit in beeld gekomen.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: