OW-topman Riad Nurmohamed: Eenieder is nu welkom bij de minister, dat is het verschil!

Dringende zaken en essentiële diensten worden direct aangepakt

In gesprek met Dagblad Suriname zegt de minister van Openbare Werken, dr. Riad Nurmohamed, dat het grootste verschil in de afgelopen maand sinds zijn aantreden ligt in openheid en transparantie. Eenieder is welkom bij de minister. Iedereen mag langskomen voor een gesprek. Eenieder wordt gehoord, al is het een gesprek van 5 minuten. Mensen mochten na 10 jaar weer hun voet zetten op het ministerie.

Nieuw beleid

Minister Nurmohamed geeft aan dat bij het aantreden hij een ministerie aantrof waar het beleid scheef was. “De transpiratie was er niet en er was sprake van vrees en onderdrukking bij het personeel. Het financieel plaatje zag er helemaal niet goed uit. Over de wagens en de corruptieve handelingen met onder andere olie-bonnen heb ik uitvoerig tekst en uitleg gegeven in het parlement. We hebben daarna direct actie ondernomen. Er komt algehele transparantie. Eenieder die een wagen heeft, wordt geregistreerd. We moeten weten wat waar is. Dat proces komt al goed op gang.  Ook de openbare aanbestedingen hebben we weer bewerkstelligd. De periode van onderhandse gunningen is voorbij. Nu is het tijd voor een nieuw efficiënt beleid.”

Pakket aan maatregelen

“Het eerste traject is inmiddels bijna afgerond. De tweede grote uitdaging was dat honderden mensen in dienst zijn genomen. De mensen waren hier met als het ware illegale beschikkingen. Ook dat is aangepakt. Ten derde waren het de projecten. Grote projecten, die of slecht voorbereid waren of slechts gedeeltelijk uitgevoerd worden. Dat hebben we allemaal stopgezet. Het ministerie van OW zal na analyse groen licht geven in samenwerking met de regering over de financiële mogelijkheden voor de voortzetting van de vele projecten. Maar de dringende zaken en essentiële diensten worden direct aangepakt en uitgevoerd. Er is gewerkt aan een facelift op het ministerie zelf. Er was een clean-up actie, dat zijn allemaal zaken die vallen onder daily operations. Uit de rondleidingen heb ik feedback gekregen en is er een pakket aan maatregelen samengesteld. Ik ben ook hearings gestart en honderden stakeholders zijn gehoord. We moeten nog naar de districten. Maar nu wordt er gewerkt aan beleidsplan voor het ministerie voor de periode 2020-2025.”

Core business

“Het is van belang dat het ministerie efficiënter gaat opereren. Waarom moeten mensen maanden en soms jaren wachten op een vergunning. Er zijn nog steeds personen die niet weten wat OW doet. Eveneens zijn er mensen die niet weten dat ze bijvoorbeeld een vergunning nodig hebben om te bouwen. Dus in de komende maanden zullen wij aan enorm veel exposure doen. Er moet transparantie komen. Het volk heeft recht om te weten wat er gedaan wordt met hun belastinggeld. De periode van openheid, eerlijkheid, transparantie en rechtvaardigheid is aangebroken. Het personeel is ook blij en gemotiveerd. Ze zien nu hun eigen minister en geen andere mensen. Eenieder mag vrij praten. Indien er klachten zijn, wordt er gewerkt aan oplossingen. Iedereen mag hier praten. Volgens de bewindsman wordt er gewerkt met een open-door policy. De periode van onderdrukking is voorbij. Het is tijd voor transparantie en rechtvaardiging”, aldus minister Riad Nurmohamed.

Asad Mushtaq

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: