Opvangcentrum voor drugs- en alcoholverslaafden door brand getroffen

Het opvangcentrum voor drugs- en alcoholverslaafden van Stichting De Stem aan de Boerbuitenweg werd maandagmorgen door brand getroffen. Leidinggevende Chiquita Nelson deelde desgevraagd mede dat de schrik groot was. Gelukkig is de brandschade door het kordaat optreden van het personeel, de inwoners en de brandweer beperkt gebleven. Drie van de kamers op de benedenverdieping werden door het vuur aangetast en de rest van het gebouw liep gedeeltelijk schroei- en waterschade op. Het complex is tegen brand verzekerd. De opvang en verblijf in het centrum vindt voortgang.

Oorzaak onbekend

De oorzaak van de brand is nog niet vastgesteld. De politie en de brandweer zijn belast met het onderzoek. Geluiden binnen de samenleving geven op onverantwoordelijke wijze aan dat het om brandstichting gaat.

Onverantwoordelijke berichtgeving

Stichting de Stem betreurt het dat in de pers en via sociale media bespiegelingen worden gehouden die uitgaan boven het feitelijk of logisch bewijsbare. Onder andere wordt gespeculeerd dat een cliënt die is opgenomen in het tehuis, meer van de zaak zou afweten. De politie heeft een persoon voor verhoor opgebracht. Het Psychiatrisch Centrum Suriname constateerde geen psychose. De leiding en het personeel van Stichting de Stem getuigden dat zij er niet vanuit gaan dat er sprake is van opzet.

Gewillig en betrouwbaar persoon

Het gaat om een voorbeeldige dertiger die al 4 jaar in het socialiseringsprogramma van de stichting is opgenomen. Hij staat bekend als rustig, meegaand, respectvol, behulp- en werkzaam. Hij is de persoon die het schilderwerk binnen het tehuis op keurige wijze doet.

Perscode

Het wordt door het personeel en de inwoners van het opvangtehuis afgekeurd, dat er uit sensatiezucht een foto van hem op de voorpagina is geplaatst op het moment dat hij door de politie werd meegenomen om verhoord te worden. “Mediahuizen en journalisten moeten leren hoe in zulke gevoelige gevallen om te gaan met de berichtgeving. De perscode zou moeten inhouden dat een persoon die door de politie wordt opgebracht voor verhoor, niet als dader/brandstichter wordt gepresenteerd.”

Er moet goed nagedacht worden hoe patiënten, zieke mensen, gehandicapten en kinderen besmeurend geëtaleerd worden. Dat er een sensatie foto van een inwoner van het opvangtehuis en notabene op de voorpagina wordt geplaatst, wordt daarom ten zeerste betreurd. Zulke handelingen kunnen trauma’s veroorzaken en versterken, en het herstel van de betrokkene en de overige inwoners achteruitzetten.”

 HD

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: