Bestuurskundige Boldewijn wil transparantie bij benoemingen rvc’s

De samenleving heeft de afgelopen dagen verontwaardigd gereageerd op de berichtgeving dat districtscommissaris Mike Nerkust behouden zou worden als dc. Dit leidde tot de oproep om te protesteren op maandag bij het regeringsgebouw, met inachtneming van de Covid-19 maatregelen. Voor bestuurskundige August Boldewijn komen de spanningen niet als een verrassing, omdat hij vanaf het begin zegt te hebben gewezen op een valse start. “Je kan niet beginnen met verdeling van ministersposten en ministeries, terwijl een regeerakkoord ontbrak. Hoe kan je dan al beginnen met het verdelen van ministeries?”, vraag de bestuurskundige zich af. Boldewijn legt uit dat eerst het beleid bekend moet zijn, voordat je posten verdeelt. De bestuurskundige vraagt zich ook af of de partijen hebben vergaderd om te kijken naar hun historische verschillen.

Boldwijn noemt ook de manier waarop personen worden gekozen om zitting te hebben in de raden van commissarissen. De afgelopen dagen hebben deze selecties veel stof doen opwaaien en Boldewijn zegt zich niet te kunnen voorstellen dat zulks op deze manier plaatsvindt. Hij wijst op de beslissing tot het behoud van bepaalde personen, die uitvoering hebben gegeven aan het beleid van de vorige regering, en de onrust die dat teweegbrengt onder grote delen van de gemeenschap. “Omdat het volk heeft besloten om het beleid van de afgelopen jaren af te wijzen. Hierdoor raakt het vertrouwen bij het volk geschaad.” Hoewel ondertussen bekend is gemaakt dat districtscommissaris Nerkust zal worden vervangen, door de druk vanuit de samenleving, onderstreept de bestuurskundige dat hij zich niet kan voorstellen dat in eerste instantie anders was besloten. “Ik kan mij niet voorstellen dat men die districtscommissaris wilde behouden, gezien het beleid van de afgelopen jaren.” Boldewijn pleit daarom voor meer transparantie in het beleid en dat dit ook met het volk wordt gecommuniceerd. “Want we willen weten welke  organen deze mensen aanwijzen”, besluit de bestuurskundige.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: