Amerikaanse ‘sisa’ kan eerste gekleurde vp in USA worden

De Amerikaanse verkiezingen zitten eraan te komen en binnen en buiten Amerika wordt door velen gehoopt op een verlies van de excentrieke en meest aparte en dubieuze Amerikaanse president allertijden: Donald Trump. De Amerikaan werd vroeg, als 30-plusser, een rijke man. Hij kende zakelijke successen maar ook tegenslagen. Al vroeg kreeg hij bekendheid in de media en was een veel geziene gast in allerlei programma’s. Vragen aan Trump in die tijd draaiden altijd snel uit op kritiek vanuit zijn kant op de Amerikaanse politiek en de Amerikaanse regeerders. Amerika zou teveel worden ‘uitgebuit’ door andere landen, dat zou moeten veranderen. Als 30-plusser werd heel vaak aan hem dan ook de vraag gesteld waarom hij zich niet kandidaat stelde voor het Amerikaanse presidentschap. Hij antwoordde steeds dat hij daar geen interesse in had. Trump had als jongeman een zekere charme die een uitwerking had in de media. Trump lijkt nu helemaal niet op de jongeman van enkele decennia terug, maar de ideeën in zijn hoofd stammen wel uit die tijd. Een verschil is wel dat Trump in zijn jonge jaren niet beticht zou kunnen worden van ‘white supremacy’ of racisme, integendeel. Nu is dat een heel ander verhaal. De Amerikaanse president heeft het voor zichzelf knap moeilijk gemaakt door zijn links met foute leiders als Putin, het in diskrediet brengen van de Amerikaanse soevereiniteit en de daaropvolgende mislukte afzettingsprocedure, zijn foute opvattingen over groepen in de samenleving en als druppel het gebrek aan leiderschap bij het aanvechten van de Covid-pandemie, waardoor de USA thans tot de zwaarst getroffen landen behoort. De verwachting is dat hij de verkiezingen gaat verliezen, maar hij is al een offensief gestart tegen zijn tegenpartij: presidentskandidaat Joe Biden en Kamala Devi Harris van de Democratische Partij. En van Kamala Harris wordt gezegd dat zei een enorme impuls zal geven aan de race van Joe Biden naar het Amerikaanse presidentschap. Vandaag willen wij even uitweiden over de zeer interessante Harris, in wie wij veel van ons zelf ook herkennen. Kamala Devi Harris werd geboren in Amerika in 1964. Haar moeder was de uit India geëmigreerde wetenschappelijke kankeronderzoeker Shyamala Goapalan (met en PhD) en de professor Donald Harris uit Jamaica. Beiden trouwden in 1964, maar scheidden begin jaren ’70. Kamala Harris zegt dat zij naast haar moeder ook veel beïnvloed is door haar Indiase nana: de ambtenaar  P.V. Gopalan. De familie Gopalan is van oorsprong uit Madras, de huidige Tamil Nadu. Harris ging in haar jeugd zowel naar de kerk als naar de mandir. Ze typeert zich als Afro- en Indiaas-Amerikaanse. Volgens de memoires van Harris had zij veel persoonlijk contact met haar nana en schreven ze elkaar ook heel regelmatig. Zij bezocht hem regelmatig in India en werd door hem op pad genomen bij zijn wandelingen met gepensioneerde leeftijdgenoten. Zij pikte hier veel op van het activisme en de politieke betrokkenheid van deze mannen. De Gopalans behoorden al in de jaren ’60 tot de ruimdenkende families in India. Familieleden van Harris (ooms en tantes etc) hebben hoge studies gedaan in India en daarbuiten. Ze hebben niet-Indiase levenspartners, sommigen zijn niet eens getrouwd of zonder gezinnen. In de jaren ’60 hadden ze geen moeite om hun dochter van pas 20 toe te staan om alleen in de USA te gaan studeren. Met het gemengde huwelijk van hun dochter met de niet-Indiase Harris had de familie geen moeite, wel dat hun dochter de man die ze had gekozen niet aan hun had voorgesteld. Harris blijkt heel goede herinneringen te hebben aan India en aan haar grootouders. In de USA werd Harris echter vooral gezien als een ‘gekleurde’ of een ‘zwarte vrouw’, veel minder als een Indiase vrouw. Harris is een jurist en heeft carrière gemaakt als vervolgingsambtenaar. In de USA worden de hogere functies van district attorney en attorney general van een staat gekozen en Harris heeft in deze gekozen functies gediend in de staat San Fransisco. Op een gegeven moment stapte ze in de politiek en werd ze in 2016 gekozen als senator. In 2020 werd ze presidentskandidaat in de strijd om de ticket binnen de Democratische Partij, waar ze het moest opnemen tegen o.a. … Joe Biden. Tijdens de debatten beschuldigde ze Joe Biden van een zwak anti-racisme-beleid. Nu hebben ze die spanningen bijgelegd en gaan ze samen op pad om Trump te verslaan. Harris is relatief jong (57) en dat wordt als een van de redenen aangemerkt waarom de 77–jarige Biden voor haar koos. Mocht er along the way iets met Biden gebeuren dan is de 20 jaar jongere en fitte Harris in staat om Biden te vervangen. Maar niet in de laatste plaats koos Biden haar vanwege het racismedebat dat in Amerika en vanuit hier overal in de wereld is opgelaaid. Harris is intelligent, charmant en scherp en zou niet slecht staan als president van Amerika. Nu maakt ze kans om de eerste Amerikaanse ‘woman of colour’ vice-president van Amerika te worden met zwarte en Aziatische roots. De achtergrond van Kamala Devi Harris en de staat waarin de Amerikaanse politiek nu verkeert – het is moreel bankroet vanwege Trump – maakt dat we zwaar geneigd zijn om te duimen voor onze ‘sisa’ in Amerika. Kamala is de Indiase naam van de Lotusbloem.           

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: