Honderdduizend bomen planten

Levensmiddelentechnoloog Reinier Taus heeft zich ten doel gesteld om voor juni 2021 honderdduizend (100.000) bomen te planten in Suriname. Als onderdeel van de Caribbean Philanthropic Alliance Tree Planting Project, waarvan professor Rosalea Hamilton de voorzitter is, vormt Foodsecurity een onderdeel van het project. Taus vertelt dat er vanuit de wereld een groeiende belangstelling is om wat te doen aan de neergang van de klimatologische aspecten van moeder aarde. Ook de aantasting van ecosystemen hebben ertoe geleid dat zowel op individueel niveau als onder autoriteiten naar oplossingen wordt gezocht. Via de Verenigde Naties (VN) kwam ook het Caribisch gebied in beeld. In Jamaica werd besloten tot de oprichting van het Caribbean Philanthropic Alliance Tree Planting Project gebaseerd op liefdadigheid en vrijwilligheid van personen die zich betrokken voelen bij de waarde van het klimaat, de bomen en onze natuur.

Taus vertelt dat deelnemers zich inzetten om een halt toe te roepen aan de achteruitgang van onze natuur. “Nu we elkaar hebben gevonden zijn de groepen zich aan het formaliseren”. Het Caribbean Tree Planting Project is hieruit voortgekomen en Taus die reeds een Caribische rol vervult als coördinator Eastern Caribbean Trading Agricultural and Development Organization (ECTAD) kon invulling geven aan de uitvoer van dit project in Suriname.

Verrassing

Bij het invullen van dit project, zoekend naar mensen die ‘groen’ denken, kwam Taus voor een verrassing te staan. Het bleek niet makkelijk om personen te vinden die deze levenshouding erop na houden. Totdat een deel van de Cultuurtuin werd omgeploegd en de zaak leidde tot een storm van kritiek en de mensen met een sterke affectie voor de natuur zich verenigden in een ‘Save Suriname groep’. In de deze groep vond Taus de mensen waar hij naar op zoek was. “Want toen ik zelf naar mensen op zoek was, bleek de eerste vraag, hoeveel geld zal ik verdienen?” zegt hij lachend. Ik moest de mensen steeds uitleggen dat het bij het opkomen voor de natuur en het klimaat niet draait om geld.

Ondersteuning

“We zijn juist op zoek naar filantropen die met middelen de neergang van de natuur willen helpen voorkomen. Een commissie voor fondsen en sponsoring zal zich bezig houden met deze taak. We zullen eraan werken om via die commissie mensen aan boord te krijgen om dit project vleugels te geven. Als het aan Taus ligt worden er zelfs 200.000 bomen geplant. We zullen financiële middelen nodig hebben om de bomen te kopen bij kwekers die we hebben geïdentificeerd. Het is ook mogelijk dat ondersteuners zelf de bomen aankopen en geven om te planten”.

Grond

Een ander belangrijk punt waar Taus op wijst is dat wanneer de planten zijn verzameld ook de locatie een rol speelt. “We moeten de plantjes een plek kunnen geven”. Behalve op scholen en instellingen zal er ook een terrein nodig zijn om de overgebleven boompjes te planten”. Taus vertelt dat er een plan is voorgesteld om een tuin annex wandelpark aan te leggen waar mensen naar toe kunnen om van het fruit te genieten, zelf denkt hij aan een stuk grond van 2 tot 3 hectare om mee te beginnen. Taus hoopt op de hulp van de overheid of personen met veel grond om dit mogelijk te maken.

Kaalkap

Taus is voorstander van een exrtra artikel in de wet om iedere keer dat een boom wordt gekapt, men verplicht is om een gelijksoortige boom voor terug te planten. De levensmiddelen technoloog wijst op de relevantie van bomen voor het totale leven. “Want als we alles omhakken en wegdozeren zijn we niets en staan we nergens”. Het idee dat we boven de 90 procent aan bos hebben is voor Taus niet zaligmakend. Hij noemt het spreekwoord ‘terwijl het gras groeit sterft het paard’. Terwijl we praten vindt de vernieitiging in rap tempo plaats met grote gevolgen voor het milieu en ecosystemen in eerste instantie. We moeten voorzichtig zijn om steeds te hameren dat we negentig procent bos hebben. Taus verwijst naar verschillende landen waar er ook eens veel bos was. “kijk maar wat er is gebeurd” zegt hij. De roep moet nu bijzonder hoog zijn.  

Momenteel is een commissie al bezig om in kaart te brengen waar de bomen geplant zullen worden. Personen kunnen zich aandienen om op hun terrein bomen te laten planten. Op Phedra zullen we 30 tot 50 sinasappelbomen planten. In Coronie hebben we iemand die 20 bomen wil laten planten. In Nickerie worden 60 bomen gedoneerd. Van LVV zijn er 150 monki monki kersenbomen gedoneerd. De organisatie TREES THAT FEED Foundation uit USA, onder voorzitterschap van   Mary McLaughlin, heeft ondertussen tweehonderd fruitbomen gesponsord ter waarde van USD1000.  Als Coordinator ECTAD -Suriname zal Taus dit project duurzaam voortzetten onder de paraplu van

 (ECTAD). Jethro Greene is de Chief Coordinator ECTAD CARIBBEAN.

RB

error: Kopiëren mag niet!