Controle en Ordening Bigipan noodzakelijk

Het Bigipan Bijzonder Beheersgebied is aan dringende controle en ordening toe. Het gebied wordt geteisterd door stropers. Daarnaast wordt er veel aan visvangst gedaan, zonder een duurzaam karakter. De honderden vogels, zoals de rode ibis, flamingo’s en pelikanen, trekken weg, omdat ze moeilijk aan vis kunnen komen. Touroperator Stephany Krama trekt aan de bel. “Er moet verandering hieraan komen, anders is het gebied straks niet meer aantrekkelijk voor toeristen, die graag de natuur opzoeken. Ook de vogelspotters maken zich zorgen”, aldus Krama.

Wat haar nog meer zorgen baart, is de illegale jacht op herten. Het bos wordt dan in brand gestoken, zodat de herten vanzelf uit hun schuilplaatsen rennen. Hierna worden ze neergeschoten. “Ik vind dat heel erg voor de dieren. Er wordt nauwelijks opgetreden.” Een van de ministeries die actief controle zou moeten uitvoeren, is het ministere van Grondbeleid en Bosbeheer. Onder de vorige regering kon de Dienst Land’s Bosbeheer moeilijk controle in dit gebied uitvoeren vanwege het structurele tekort aan benzine voor de boten. De touroperators in dit gebied hopen dat er op korte termijn acties worden ondernomen om dit toeristisch trekpleister te beschermen.

Seshma Bissesar

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: