Gajadien: ‘Hoefdraad bewust bezig te schuilen’

Ex-Financiënminister Gillmore Hoefraad heeft gisteren een kort geding aangespannen tegen de staat Suriname, De Nationale Assemblee (DNA) en het Openbaar Ministerie. De zaak wordt op 27 augustus behandeld. Het juridisch team van Hoefdraad bestaande uit Murwin Dubois en Irène Lalji vindt dat het besluit van DNA op 6 augustus om hem in staat van beschuldiging te stellen onwettig is. Hoefdraad is naar zijn zeggen ook niet gehoord, wat volgens hem in strijd is met de Wet In Staat van Beschuldigingstelling en Vervolging Politieke Ambtsdragers. Coalitiefractieleider Asiskumar Gajadien, voorzitter van de parlementaire Hoorcommissie die belast was met de kwestie Hoefdraad, zegt aan Dagblad Suriname dat het goed zou zijn dat de advocaten hun cliënt Hoefdraad beter geadviseerd hadden om zich rustig aan te melden bij de politie. “Ik denk dat de advocaten er beter aan doen dan spijkers op laag water te zoeken door met dit soort vorderingen een mogelijkheid te zoeken om de zaak te vertragen”, benadrukt de VHP’er.

Wel voldaan aan hoorbeginsel

 De parlementariër vindt dat de drie advocaten hun cliënten proberen te verdedigen met allerlei drogredenen. “Ik ben blij te vernemen dat Hoefdraad erkent dat hij het recht moet zoeken via de rechterlijke macht. Maar zo zou hij ook gehoor moeten geven aan het verzoek vanuit de justitiële autoriteiten om richting te geven aan het gerechtelijk vooronderzoek om in algemeen belang op zoek te gaan naar de waarheid”, benadrukt Gajadien. Hij blijft erbij dat gezien het feit dat Hoefdraad al in mei bij de eerste vordering van de pg al breedvoerig door het college gehoord was, het dus niet nodig was om de ex-bewindsman wederom bij de hernieuwde vordering te horen. De coalitiefractieleider beklemtoont dat hiermee wel voldaan is aan het hoorbeginsel genoemd in artikel 8 van de Wet In Staat van Beschuldigingstelling en Vervolging Politieke Ambtsdragers. “Over het hoorbeginsel en de andere argumenten zijn wij al genoegzaam ingegaan tijdens de behandeling in het parlement. De Hoorcomissie heeft op basis van bestaande informatie genoeg redenen gevonden om het parlement te adviseren om de in staat van beschuldiging onmiddellijk in te stellen. En de meerderheid in het parlement vond toch dat in het algemeen belang hij moest meewerken aan het gerechtelijk vooronderzoek. Dat is grondwettelijk zo geregeld”, aldus Gajadien.

Hoefdraad bewust bezig te schuilen

Hoewel advocaat Murwin Dubois eerder in gesprek met Dagblad Suriname meldde dat Hoefdraad ‘nergens naar toe is’ en niet zou zijn gevlucht, blijft volgens Gajadien het feit dat de ex-bewindsman al weken onvindbaar is. “Dus hij is dan bewust bezig te schuilen voor de autoriteiten”, aldus Gajadien. Hij kijkt uit naar het oordeel van de kort gedingrechter.

FR

error: Kopiëren mag niet!