Defensie herdenkt 72 gesneuvelde militairen binnenlands conflict

Het ministerie van Defensie heeft in samenwerking met het Nationaal Leger en de Stichting Re-integratie Ex-Militairen voor de 4e keer een herdenkingsceremonie gehouden ter nagedachtenis van de 72 gesneuvelde militairen van het binnenlands conflict 1986 – 1992. Dit vond plaats op zaterdag 8 augustus bij het monument aan de Gravenberchstraat. Minister Krishna Mathoera zei dat de kranslegging een eerbetoon is aan de mannen en vrouwen die hun leven hebben gegeven aan de natie tijdens hun ambt om het land en volk te beschermen. “Het staat symbool voor de moed, durf, betrokkenheid en commitment van militairen om hun land te dienen, om elk gegeven opdracht te toetsen en uit te voeren. Het is een getuigenis van vaderlandsliefde, betrokkenheid en passie die voorbeeld staat voor alle andere militairen. Militairen weten dat dit beroep van militair zijn risico’s heeft, waarbij je het hoogste goed dat je hebt, je ontnomen kan worden. Desondanks zijn er personen in de samenleving die kiezen om dat offer te willen brengen”, zei de minister. Als weduwe van een militair weet zij en kan zij voelen wat heel veel andere moeders, vaders, kinderen, partners, echtgenoten, zusters, broers en andere familieleden hebben meegemaakt.

Het vertrek vanuit huis voor een militair betekende onzekerheid of je geliefde wel of niet terug zou zien in de moeilijke periode van 1986 – 1992. 72 daarvan zijn niet thuis teruggekeerd. Een heleboel personen hebben het verdriet, pijn en ellende van dit verlies nog steeds niet kunnen verwerken. “Ook voor makkers die oog in oog hebben gestaan met de dood, is het een traumatische ervaring geweest”, zei Mathoera. Volgens haar is het de plicht om aan die mensen de nodige ondersteuning te geven. “Dit eerbetoon herinnert ons hoe trots en blij we moeten zijn op mensen, militairen in onze samenleving, die bereid zijn ons land te beschermen en de offers te brengen. Het wordt een steeds schaarser goed in dit land om offers te brengen voor land en volk”, aldus de minister.

TM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: