Voj-examens achter de rug

De voj-examens voor toelating tot het VHN (vwo, Havo, Natin) zijn ondertussen achter de rug. De examenkandidaten van de muloscholen hebben examens kunnen afleggen in de vakken Nederlands, Engels, Spaans (Wiskunde, Natuurkunde voor B-klassen) en Boekhouden, Rekenen en Handelskennis voor de A). Voor de vakken Aardrijkskunde, Geschiedenis, Biologie en Tekenen zal het gemiddelde SO-cijfer bepalend zijn voor het eindcijfer. De derdeklassers mochten vrijblijvend aan de VHN-toetsen deelnemen.

Tijdens een gesprek met enkele van de leerlingen gaven enkelen aan dat de opgestelde examens toch te maken waren. “Ik heb mij volledig ingezet, dus denk dat ik het zeker haal”, zegt Diego in een gesprek. Zijn vriend Marlon gaf aan dat hij twijfelt voor wat het eindresultaat zal zijn. “Ik was namelijk voorbereid, maar toen ik het voor me kreeg, wist ik helemaal niet meer waarop ik me voorbereid had. Ik denk dat ik heb geknoeid. Ik hoop in ieder geval dat ik het nog haal, want voor de eerste kwartaal had ik wel goed gewerkt. Ik hoop dat het me tenniste nog kan helpen”, zegt Marlon.

Valentino geeft aan dat hij het zeker gaat halen. Hij twijfelt helemaal niet aan zichzelf. “Ik heb mij helemaal ingezet en mijn tijd ook nuttig gebruikt door te studeren tijdens de lockdown. Het geheel schooljaar is namelijk al om, dus ik kijk uit naar het volgend school jaar, want daar begint het.” Een student van het derde leerjaar gaf aan dat zij het helemaal niet gaat halen. “Ik heb me namelijk helemaal niet ingezet. Vanaf het schooljaar begon, ben ik een voor maand maar naar school geweest. Ondanks waarschuwingen van mijn ouders besloot ik toch niet naar school te gaan. Ik hield mij met andere dingen bezig. Nu voel ik het wel. Ik hoor zoveel kinderen in de buurt praten over hun eindresultaat of wat zij mee hebben gemaakt op school of onderling. Ik hoop dat ik het komend school jaar nog de gelegenheid kan krijgen mee te doen om zo toch wat te maken van mijn toekomst.”  De kinderen die zich inzetten, adviseert zij dat ze hun best moeten blijven doen en hun ouders te allen tijde moeten gehoorzamen. “Je gaat niet voor je ouders naar school, maar om het beste te maken van je eigen toekomst. Dus maak er goed gebruik van.”

TM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: