Robby Makka: “Persconferentie Santokhi was eersteklas en puikbest”

“De persconferentie (PC) van 3 augustus 2020, gehouden onder leiding van Z.E. Chan Santokhi, in het Congresgebouw was puik, probaat en van de bovenstaande plank. De uitspraken over solidariteitsheffing, staatsschuld, Covid-management, de cijfers en het onderwerp diasporakapitaal waren eerlijk en de boodschappen over hoop voor de jeugd, olievondst met oplossingen eersteklas en puikbest.” Dat zegt Robby Makka, financieel economisch analist gevraagd naar een eerste reactie aan Dagblad Suriname.

Volgens Makka heeft de president met zijn uitspraak “We doen alles volgens wet en recht, conform de algemene beginselen van behoorlijk bestuur”, zijn inborst wederom getoond. De PC met als rode draad de eerste indrukken van de regering na twee weken regeren, begon met een fijne statistiek, die vicepresident Ronnie Brunswijk opsomde. Hij gaf aan dat er 3 raadsvergaderingen en 2 regeringsvergaderingen zijn gehouden met als evaluatie en vaststelling: de toekomst ziet er internationaal goed uit. De vp merkte ook op dat de RvC-leden van o.a. Glis, Grassalco, SWM, EBS, Telesur, SZF (met prioriteit) zullen worden vervangen. Verwijzend naar de speerpunten van het regeerakkoord is aangevoerd dat het Covid Managementteam en zijn Task Force na 3 dagen strenger zullen optreden, als er geen verandering komt bij het gedrag van het volk.

Volgens fiscaal-jurist Makka zijn o.m. de volgende opmerkingen tijdens de PC opgevallen, die voor hem zeker niet verbazingwekkend waren:

 • Vorige regeringen hebben de afgelopen 10 jaren ruim $ 4 miljard ontvangen. Een bestedingsverantwoording ontbreekt.
 • Meeste projecten zijn gefinancierd door China.
 • Alles is verpand of uitgegeven zonder direct voordeel voor de bevolking.
 • Er is sprake van mismanagement.
 • Administratie van leningen zijn niet te achterhalen.
 • Er is geen Covid-administratie.
 • Er is SRD 273 miljoen door ex-minister van Financiën overgeboekt op de dag van de inauguratie, d.d. 16 juli. op een rekening van het Woningbouwfonds per opdrachtbrief van 10 juli.
 • Tegen de SPSB-directie zullen passende maatregelen worden genomen.
 • Totale leningen zijn ruim $ 3 miljard.
 • Schuld per Surinamer (ook de ongeboren baby) is $ 5000 en per gezin $24.000.
 • Er is een directe schuldachterstand in 2020 van $43 miljoen.
 • Achterstand van 253 miljoen SRD schulden aan bedrijven vanaf 2016.
 • De twee Opperheimer aflossingen en rente zijn in totaal $ 107 miljoen voor dit jaar.
 • Meer dan 3000 personen zijn de afgelopen 6 maanden in dienst genomen.
 • Er bestaan diverse wurgcontracten.
 • DNA-leden die benoemd zijn tot beleidsadviseurs en ambassadeurs.
 • Loonsom van 62 miljoen SRD extra per maand, 800 miljoen extra per jaar.

Volgens Makka is het bovenstaande een financiële ravage en het lijkt op een plofkraak op klaarlichte dag. Daarom was de uitdrukking van Santokhi “If i lob a kondre, i ne do a sani”, aan het adres van de vorige regering veelbetekenend. “Dit is sabotage van de hoogste orde”, oreerde president Santokhi.

Pakket aan maatregelen

Wat mooi was aan de PC is dat men direct is ingegaan op de genomen en te nemen maatregelen:

 • Salarissen en vakantiegelden zijn uitbetaald in samenwerking met lokale banken.
 • De president heeft een commissie ingesteld, die onderzoek moet doen naar de benoeming van ambtenaren onder de regering Bouterse.
 • Er zijn gesprekken gevoerd met verschillende internationale regeringsleiders, waaronder Brazilië en Nederland;
 • De uitgegeven terreinen aan de Cultuurtuinlaan zijn ingetrokken. De procureur-generaal is gevraagd om een onderzoek in te stellen naar deze uitgiften.

Voorts komen ook nog:

 • grondconversie als inkomstenbron.
 • Onderzoek naar vervreemding van staatseigendommen.
 • Solidariteitsheffing en de belastingschijven.
 • Presidentiële werkgroep aanbevelingen Anti-Corruptiewet;
 • Overleg met de pg voor instellen van een openbare aanklager binnen het Openbaar Ministerie;
 • De goverment take wordt marginaal verhoogd.
 • Aandacht voor Investeringswet en Investsur.
 • Aandacht voor grote projecten zoals: baggeren, luchthaven en nieuw politiegebouw.

Verder benoemde president Santokhi dat ministers beleidsplannen 2020-2025 moeten schrijven met concrete jaarplannen ook in deze urgentiefase. Er komt een regeerprogramma en een begroting 2021, welke tijdens de jaarrede op 1 oktober a.s. zullen worden ingediend bij De Nationale Assemblee.

Volgens commentator Makka is het probleem van de vorige regering veel dieper dan we denken. “Het is niet corruptie of hebzucht, het probleem is het systeem dat je motiveert om corrupt te zijn. En “ontpaarsen” van dit systeem kost tijd, eist onderzoek, en neemt menskracht en expertise in beslag.” Er zal volgens Makka een herbeplanting van de economie moeten plaatsvinden.

“Intussen heeft DNA-voorzitter M. Bee een spoedvergadering gevraagd om in debat te gaan met de regering. Maar de eerste PC onder leiding van president Santokhi was excellent, vooral toen hij zei: “Geen geklaag meer, we gaan oplossingen brengen, het komt goed in Suriname, dat beloof ik u”. Daarom zeg ik u, de PC was een heel goede eerste stap. We moeten geduld hebben. Dit was loading Santokhi tijdens de  eerste PC op zijn best: zelfs een mars van duizend mijl begint met een eerste stap”, aldus Robby Makka.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: