President Chan Santokhi: Olievondsten moeten zorgen voor duurzame ontwikkeling van alle sectoren

“Van belang dat wij niet afhankelijk worden van de oliesector”

President Chandrikapersad Santokhi feliciteerde gisteren land en volk met de derde grote olievondst sinds begin dit jaar. De president gaf aan dat de inkomsten uit de olievondsten moeten zorgen voor duurzame ontwikkeling van andere sectoren. De overige sectoren moeten tot ontwikkeling gebracht worden. Het is van belang dat er welzijn en welvaart voor de samenleving komt. We moeten zorgen voor sterke instituten, die richting gaan geven aan de sector. Het is van belang dat local content bij wordt betrokken. We moeten lokale bedrijven kansen geven, zodat zij kunnen mee profiteren, vooral uit het multipliereffect. Ook ons onderwijs moet totaal gereorganiseerd worden. Het is van eminent belang dat wij niet afhankelijk zijn van alleen de oliesector. Daarom zullen wij de economie moeten diversifiëren. De agrarische sector, infrastructuur de havens en het binnenland moeten tot ontwikkeling gebracht worden. Er moet volgens het staatshoofd ook een brede sociaal maatschappelijke discussie komen over hoe er maximum profijt gehaald kan worden uit de oliesector.

Voorbeeld van Noorwegen opvolgen

Santokhi stelde dat ook internationale adviezen meegenomen zullen worden. “We zijn bijzonder blij met de vondst, ik feliciteer eenieder. We hebben voorbeelden van landen, die veel meer olie hebben gevonden maar geëindigd zijn als arme landen. Dat mag niet gebeuren. Er zijn ook landen die minder hebben, maar met goed beleid, brede ontwikkeling gebracht hebben. We moeten naar landen als Noorwegen kijken. Duurzame ontwikkeling moet gegarandeerd worden door goed beleid, sterke instituties en wet- en regelgeving. Uiteindelijk moeten alle Surinamers waardig kunnen leven. We moeten overgaan tot een kennismaatschappij met intelligente mensen en industriële ontwikkeling. Nogmaals gefeliciteerd, gefeliciteerd Staatsolie en gefeliciteerd Suriname”, besloot de president.

Asad Mushtaq

error: Kopiëren mag niet!