Surinaamse dichter Henry Tapoto

Het Surinaamse talent Henry Alexander “AKARA” Tapoto zegt in een interview met Dagblad Suriname “ik zag het daglicht op 3 maart 1985, in het Sint Vincentius ziekenhuis te Paramaribo. Ik groeide op als enige kind en was vaak voor de tv te vinden of in de kamer met een boek in handen en muziek op de achtergrond. Op school en tijdens de lesuren, waren m’n gedachten vaak ergens anders. De leerkrachten hadden m’n aandacht niet altijd te pakken en ik sprak bijna nooit met iemand. Juist op de mulo school, tijdens de Nederlands ontdekte ik de poëtische woorden. Hanny Michaelis ontwaakte de dichter in mij. Voordragen en voor mensen staan optreden was nooit me plan. Dit gebeurde op een dag toch in Soho lounge. Als als het publiek alleen voor mij was gekomen en had betaald, dan had ik een ieder hun geld terug moeten geven…the words were there, but the performance wasn’t. Het kan altijd beter en als je ervan houdt dan is opgeven geen optie, een ieder begint ergens en uiteindelijk weet je niet waar je kan belanden wanneer je ervoor kiest om in jezelf te geloven, maar dat betekent dus ook bereid zijn om in jezelf te investeren. Met die gedachtegang liep ik rond en niet lang daarna kreeg ik een mail van een goede vriendin, waarin stond dat Zulile Blinker van Stichting Platform Support Suriname een spoken word masterclass workshop zou verzorgen. Ik schreef me in en leerde de basisvaardigheden van voordragen, maar het was niet genoeg. Een groepje van ons (grotendeels van de cursisten) besloot om verder te gaan onder de naam van het dichterscollectief “Kokolampu”. Samen met “Kokolampu” heb ik op verscheidene podia mogen staan optreden en aan verschillende projecten mogen werken zoals het 123 Kinder Hulplijn en nog veel meer”, vertelt de dichter.

“Individueel heb ik spoken word gedichten mogen presenteren voor de growfest evenementen van Marvin Pollack en ook voor ‘inspiring men of Suriname’ van Ruth Sinkler, bij Donavey’s ‘Rustig vaarwater Show’ mocht ik  ook op de podium staan met artiesten zoals Enver, Damaru, Dominique Ravenberg, Orie en nog zoveel meer, de voice over voor de welbekende Assuria reclames heb ik ook mogen inspreken en ook de voice over ingesproken en geschreven voor de N.O.B Nationale Ontwikkelings Bank. Tegenwoordig werk ik samen met Vishant Poeran aan verscheidene motivational video’s die te maken hebben met mentale, fysieke gezondheid and overall well being en dit jaar ben ik met een Facebook page begonnen genaamd Akara, hier plaats ik mijn gedachten t.a.v. wat ik dagelijks meemaak/geleerd heb in poëtische vorm. Verder werk ik nu met Paramaribo Pictures en Artycul aan het verfilmen van 1 van mijn gedichten. Door spoken word heb ik mezelf zien groeien van iemand met een zeer negatief zelfbeeld en weinig zelf vertrouwen, naar een zeer gedreven individu met een never give up mentality. Als ik mijn stijl zou moeten beschrijven dan zou ik zeggen dat het gebaseerd is op het zoeken van het licht in de duisternis, van je leven genieten, maar je verantwoordelijkheden niet vergeten en alle gegeven mogelijkheden tot het uiterste benutten. Dankjewel, me vrienden en de vreemden voor wie ik heb mogen optreden, tussen jullie stilte en luisterend oor heb ik mijn stem gevonden. De gave om met woorden te kunnen dansen zal ik dus niet beschamen, vooral hoe ik weet dat woorden kracht hebben, draag ik de verantwoordelijkheid van mijn woorden op mijn schouders, daarom doe ik altijd eerst onderzoek alvorens ik kies te spreken over welke thema dan ook. Opbouwend kritiek is natuurlijk altijd welkom, vooral hoe ik weet dat mijn stijl van dichten toch wel verschilt met de anderen, heb ik ook gerealiseerd dat ik nooit een ieder tevreden zal kunnen stellen and that’s ok. Zo lang mijn woorden iets voor iemand kunnen betekenen en ik een positieve bijdrage kan leveren, dan zal ik door schrijven en spitten, tot dat de dag komt dat ze mij in de grond leggen” aldus dichter Henry Tapoto. Hij is onlangs te gast geweest in het programma Multi Kulti met als presentatrice Sieske Rama.

Khoesiaal P.

error: Kopiëren mag niet!