Ook Raksha Bandhan aangepast vieren in 2020

Het is vandaag Raksha Bandhan. Het is een terugkerend feest voor broers en zussen. De zus bindt een beschermkoord om de pols van haar broer. De broer wordt dan geacht een geschenk te geven aan zijn zus en haar alle bescherming te bieden. Voor dit jaar heeft de wereld te maken met COVID-19. Het is dus belangrijk dat ook dit gebeuren met in achtneming van de COVID 19 maatregelen plaatsvindt. Raksha Bandhan wordt niet alleen binnen het gezin gevierd, maar ook neven en nichten brengen bezoeken aan elkaar. Ook kennissen die hun relatie de benaming van broer en zus geven missen deze dag niet.

Jaya heeft drie broers en neven. In een interview met Dagblad Suriname geeft ze mee, “het is vandaag wederom Raksha Bandhan maar dit jaar heel anders voor ons. Dit jaar is het namelijk met in acht neming van de COVID-19 maatregelen. Ik zal de een koordje (een Rakhi) om de pols van me broers binden en zoetigheid aanbieden, maar helaas geen brasa kunnen geven. Raksha Bandhan is overigens niet echt een godsdienstige aangelegenheid, maar een sentimentele en culturele aangelegenheid. Dit feest is bedoeld om de relatie tussen broer en zus te gedenken en te versterken. Na de eenvoudige ceremonie zal ik wel mijn cadeau ontvangen. Die mogen zij gereed zetten. Als het niet anders kan dan maar zo, want gezondheid van ons allen op de eerste plaats. Trouwens de broer belooft de zus te beschermen en de maatregelen samen in acht nemen is dan een mooi voorbeeld” aldus Jaya.

Radjesh heeft vier zusters en heeft te kennen gegeven dat hij zijn zussen tussen 6 en 7u s’morgens zal bezoeken om zijn rakhi te laten binden. “Ik kan natuurlijk ook na het werk gaan, maar dan loop ik de hele dag met een kale pols alsof ik geen zusters heb, terwijl ik juist vier oudere zussen heb”.

Khoesiaal P.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: