Uitspraak Hooghart ‘christendom heeft verloren van hindoeïsme’ zorgt voor storm van kritiek

Naar aanleiding van het verlies van de verkiezingen zei politicus en vakbondsman Ronald Hooghart in gesprek met Radio Stanvaste teleurgesteld te zijn in de Surinamer, omdat er veel is gedaan voor de mensen door de regering, terwijl er door Mathoera niets tot weinig gedaan is.  Mensen die hard hebben gewerkt, hebben geen stemmen gekregen, terwijl anderen wel. “Dat wil zeggen dat de bevolking niet nadenkt. Wanneer je mensen veel helpt, dan verlaten ze je.” Hooghart vindt het jammer dat mensen zo met hun toppers omgaan en zegt nooit overgelopen te zijn, maar is vele malen opgedonderd door de NPS. Frans Pinas van Radio Stanvaste hield Hooghart het verschil van meer dan 20.000 stemmen voor Mathoera en slechts 90 voor Hooghart. Hooghart verwees daarover naar de denkwijze van het volk en zegt zich niet te kunnen voorstellen dat gezegd wordt dat hij niet van ‘blakamans’ houdt. “Ik zeg ze wat ze doen, hoe ze zich gedragen, omdat ik ze de waarheid zeg dan mi no lobi blakaman? Ik help veel mensen, vooral de mensen die op me lijken komen dagelijks langs.” Pinas vraagt waarom Hooghart bij CLO wil blijven als ondanks het harde werk niet eens 1 procent van de mensen op hem heeft gestemd. Hooghart: “Ik ben niet een man die wegloopt”. Hij ontkent dat hij geen draagvlak heeft op een vraag van Pinas, maar zegt dat er in Suriname geen cultuur is om op vakbondsleiders te stemmen. “Kijk hoe Lachmon was, nooit heeft iemand hem gezegd dat hij oud was en weg moest, maar  na blakaman wan e taigi blakaman dat den musu gwe”, zegt Hooghart.

De vakbondsleider maakt ook een vergelijking met Jezus. “Jezus heeft ook veel gedaan voor zijn achterban, maar hij is gekruisigd en toch wordt hij nog aanbeden.” Pinas vraagt of er een relatie is tussen huidskleur en politiek. “Het gaat toch om wie capabel is om je belangen te behartigen?”, vraagt Pinas. “Alleen de creool heeft geleerd dat hij geen belangen heeft”, antwoordt Hooghart en voegt bij dat “het christendom de vernietiger is van de neger”. De realiteit dat bijna niemand op Hooghart heeft gestemd, is volgens hem te wijten aan de cultuur van de ‘witte man’.

Hooghart is de mening toegedaan dat het niet dat VHP is die heeft gewonnen van de NDP, maar dat het christendom heeft verloren van het hindoeïsme. “Denk je dat als de creolen evenveel discipline hadden als de hindoes en de Aziaten, dat VHP zou winnen van de creolen?” Hooghart zegt dat dit door gebrek aan discipline komt door de christelijke doctrine. “Hindoestanen hebben hun godsdienst, maar de creool heeft niets”, zegt Hooghart. Volgens Hooghart is het christendom een witte cultuur. “Als je vrouw de buurman dient, kom je toch ook niet voorruit?” , zegt hij in het gesprek met Radio Stanvaste.

Reacties samenleving

De reacties op de uitspraken zorgden voor een storm van kritiek, die in de Youtube comments te lezen zijn. We houden u enkele reacties voor.

Zo schrijft Patrick: “Hij moet naar LPI. Deze gast zeg nooit iets zinnig. Hoogie laat los en je zal je beter voelen. Was het niet zelfde NDP, die Parmessar voordroeg als presidentskandidaat in 2005 om met Vene te strijden in de VVV in 2005 en grandioos verloor en toen ook bleek dat hij de Nederlandse nationaliteit had. Was het niet dezelfde Parmessar, die zei dat hij in 2010 president zou worden, en 25.000 stemmen kreeg van de hindoestaanse kiezers, maar toch Bouterse uiteindelijk president werd. Dus heeft niets met religie te maken. Het volk heeft de NDP weggestemd wegens wanbeleid en gekozen voor een ander beleid. Zo simpel is het. Zei Steve Meye niet dat God Bouta daar heeft geplaatst en dat God hem alleen kan weghalen. Dus karma draait nu.” Een volgende reactie is van Mike: “Ik reageer hier nooit, maar ik kan me nu niet inhouden: wat een achterlijke imbeciel zeg, deze vent. Het is jammer dat hij van jullie de kans krijgt om zijn op de grens van racisme balancerende onzin te uiten hier”.

Een derde persoon reageert: “Kom laten we iets uit de wereld verhelpen en Hoogi iets duidelijk maken. Arabieren zijn de eersten die zwarte Afrikanen als slaaf hebben gebruikt, dus de geschiedenis kent hij sowieso niet. Daar hoor je Hoogi geen ene woord over reppen… Zwarten hebben hun broeders verkocht aan de blanken als slaven to enrich themself…I’m Done”. Shirley formuleert haar reactie als volgt: “Alleen onzin kraai je uit. Je maakt jezelf gewoon belachelijk”. Milla komt tot een andere conclusie: “Hij moet stoppen met politiek, hij praat niet meer goed”.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: