Agrofix doet meeste ontsmettingen en reinigingen Covid-19

Zodra in een bedrijf, organisatie of instantie een geval bekend geworden is van besmetting met het Covid-19 virus, hoort de gemeenschap dat er gereinigd of ontsmet wordt. Toch weten veel mensen niet hoe dat precies gebeurt, wie het doet of welke middelen gebruikt worden. Dagblad Suriname sprak met Raymil Manichand van het bedrijf Agrofix, dat vele van deze ontsmettingen verricht, om hier meer over te weten te komen.

“Agrofix onder de naam Alpha Control doet de ontsmettingen van onder andere virussen, en dat geldt ook voor Covid-19 of Sars-COV2. We doen ongediertebestrijdingen over het algemeen, maar het bestrijden van virussen is iets dat erbij is komen kijken. De afgelopen 3 jaren hebben we ons daarmee beziggehouden: virusontsmettingen op terreinen en in gebouwen, zoals het Parvo-virus, maar ook bacteriën schimmels en dergelijke. Met de knowhow die we in de afgelopen jaren hebben opgedaan, was het dan ook heel gemakkelijk om te starten met de bestrijding van het Sars-COV2 virus.”

De meeste mensen denken dat er hiervoor hele zware viruciden worden gebruikt, maar niets is minder waar. Voor het Covid-19 virus is een speciaal virucide nodig, dat rekening houdt met voedselveiligheid en dat niet slecht of schadelijk is voor de mens. “Het is niet meer dan een verbeterde “desinfectant”, bevat geen chloor, omdat chloor enerzijds oppervlakken aantast en anderzijds in de hoeveelheden zoals wij dat nodig zouden hebben, heel slecht zou zijn voor de gezondheid. Sommige van de middelen bevatten zelfs geen alcohol, maar dat hangt af van de situatie die we aantreffen. Waterstofperoxide is ook een middel dat gebruikt kan worden, maar dat gebruiken wij ook niet, omdat het geen nawerking heeft. Wij gebruiken onder andere Bacoban en MS Novo, die willen lijken op de gangbare desinfectanten die te vinden zijn in Lysol en dergelijke, maar dan wel in een hoger percentage. Ze bevatten bijvoorbeeld kaliumperoximonosulfaat, glutaraldehyde en dergelijke ingrediënten die speciaal hierop zijn afgestemd.”

Bij de bestrijding zijn de manschappen heel zwaar uitgerust, in een “tie vac” pak, een doorgaans wit pak dat van top tot teen bedekt en beschermt, en doorgaans wegwerpmateriaal is. Verder een gedegen masker en speciale bril, binnen- en buitenhandschoenen, laarzen en zo meer. Het virus is bijzonder klein en de behandelmethode bestaat met name uit het vernevelen van de virucide in de ruimte, en veel aangeraakte oppervlakken, zoals deurhendels, stoelleuningen, tafeloppervlakken, handgrepen van lades, lichtknoppen en alarm schakelaars waarna schoonmaak plaatsvindt. “We kennen de hyper-clean en de midi-clean. De midi-clean is vooral voor preventieve behandelingen, soms met nawerking van wel 5 dagen. Die is goed voor bedrijven die personeel en klanten willen beschermen. Dat moet je zien als ongeveer het ontsmetten van het vliegtuig na het landen. De hyperclean wordt vooral gedaan wanneer er bijvoorbeeld een actief besmet persoon in een ruimte geweest is. Deze methode is erg intensief, en dan ga je voor een ontsmetting van 99.99%. Dat kan uren in beslag nemen.”

Volgens de deskundige is spuiten in de straten zoals men dat in filmpjes ziet gebeuren in China niet erg zinvol, omdat wij een veel kleinere bevolkingsdichtheid hebben. Voor de ingangen van bijvoorbeeld de winkel of malls zou het wel weer geschikt kunnen zijn, maar niet voor grote open ruimten. Zijn advies is vooral de eigen verantwoordelijkheid te kennen en toe te passen. “Bescherm jezelf en je omgeving, draag een mondkapje, reinig je handen goed, houdt afstand zoals men steeds zegt, voorkom samenscholing en desinfecteer ook spullen die je van buiten je huis binnenbrengt. Je hoeft niet ziek te zijn, maar je kunt wel drager zijn, dus begin bij jezelf. Volg elk spoor van mogelijke besmetting, zoals de deurhendels en het stuur van je auto, en reinig ze. Als je thuiskomt, doe je kleding zo snel mogelijk af en ga baden, doe je kleren in de was, dan doe je al genoeg.” Bedrijven kunnen vrijblijvend contact maken voor een offerte als er twijfels zijn over besmettingen. “We hebben de ondersteuning van medici van Su-cad, en deskundigen die ons bijstaan in het gehele proces. We staan bij in alle facetten van de strijd tegen Covid-19. Onze onderneming werkt voor de overheid, maar ook voor particulieren. Zo hebben wij de activiteiten bij Rosebel en de quarantainehotels mogen doen.”

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: