Autoverkopen ernstig teruggelopen door crisis

De Covid-crisis, maar ook de algemeen heersende economische crisis in Suriname, hebben er mede voor gezorgd dat ook de autoverkopen ernstig zijn teruggelopen.

Dagblad Suriname sprak met een filiaal-manager bij Yokohama, die aangaf dat de verkopen vergeleken met een jaar terug zeker met 70% zijn afgenomen.

“De meeste auto’s die nu worden verkocht, liggen tussen de USD 4,500 en USD 7,000, en dan ook nog vooral via financiering bij de bank of bij ons zelf. Haast niemand koopt meer cash en de verkopen zijn enorm gedaald. Ik schat met circa 70%.”

Het meest worden nog de kleinere, zuinigere auto’s verkocht, zoals de Toyota Passo, de Honda Vitz, de Ractis, dus auto’s die niet te duur zijn. Volgens hem kan men het nu nog wel redden, maar niet als de situatie te lang zo blijft doorgaan. “Dan wordt het wel moeilijk. We verkopen overwegend uit onze voorraden, want de import is nu op een heel laag pitje. Je kunt niet blijven importeren, een te grote voorraad hebben en niet verkopen. Dat werkt niet.”

De filiaalmanager van Yokohama vindt het nog te vroeg om te kunnen zeggen of met het aantreden van de nieuwe regering er snel of veel zal veranderen. “Ze zijn pas aangetreden, dus we moeten even kijken wat het wordt. We moeten ook hopen dat Covid een beetje minder erg wordt, want door het Coronavirus hebben we ook wat minder aanloop dan normaal. Maar vooral moet de koers stabiliseren, want de auto’s zijn tenslotte in US dollars geprijsd, en men kijkt dus ook naar de koers. Wij hanteren nu ongeveer 13.50. Dat is bijna het dubbele van wat het een jaar geleden was. Dus zowel wij als de banken moeten heel kritisch aanvragen voor financiering bekijken, want hoe betaal je een auto af als de aflossing even hoog is als je salaris? Dat kan dus niet. Ook de bank screent nu erg streng en ook daardoor zijn verkopen teruggelopen.”

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: