Verzekeringsagent Ozir: “Niet alleen dekking en premie WAM verhogen, ook een verzekeringskamer installeren”

Per 1 augustus a.s. verhoogt Survan de WAM-dekking. Verzekeringsagent Nizaam Ozir zegt in gesprek met Dagblad Suriname dat de WAM-dekking inderdaad niet meer toereikend is door de exorbitante prijsstijgingen. Tegen een verhoging hiervan is hij dus niet. Waar hij wel zijn kanttekening plaatst, is dat er wel een goede verhouding moet zijn tussen de nieuwe WAM-dekking en de nieuwe WAM-premie. “De dekking kan bepaald worden door de verzekeraars, maar het moet goedgekeurd worden door het ministerie van Financien. Mensen nemen doorgaans de laagste dekking voor de P2 categorie, die is van SRD 25.000 verhoogd naar SRD 30.000. Bij de V6 categorie (trucks met een laadvermogen boven de 6 ton) moet de dekking verhoogd worden naar minimaal SRD 50.000. Iedereen is vrij om een hogere dekking tot een maximum van SRD 100.000 te nemen”, geeft Ozir aan.

Hij wijst erop dat het zelden voorkomt dat de verzekeraars het volledig bedrag uitkeren. Daarnaast bepalen de verzekeraars éénzijdig de schadeloosstelling. Ozir is van mening dat het volk niet gedupeerd mag worden, in de praktijk gebeurt dat nog te vaak. Het waarborgfonds van de staat beschrijft hij als een dode lichaam, waar personen niet terecht kunnen om hun verzekeringsgeschillen te beslechten. Daarom pleit hij al langer dan 20 jaren voor een verzekeringskamer. “Noch de oppositie noch de coalitie hebben bij de vorige regering gereageerd op mijn voorstel.” Voor Ozir is het meer dan ooit noodzakelijk dat zo een onafhankelijk toezichthoudend orgaan van de grond komt.

Sinds de introductie van de blikschaderegeling, blijkt dat de rol van de verzekeraars verwaterd is. Zo komt het nog veel voor dat betrokkenen bij een aanrijding hun schuld niet toegeven, doordat de politie niet ter plekke komt. Hierdoor claimt de schuldenaar niet bij zijn verzekeraar. De verzekeraars laten op hun beurt alles over aan de rechter, terwijl de verzekeringsmaatschappij wel in staat is om te beoordelen wie fout is. “Dus we moeten niet alleen de dekking en premie verhogen, de nieuwe regering dient er werk van te maken dat een verzekeringskamer wettelijk ingesteld wordt, zodat de problemen op dit vlak binnen korte tijd opgelost kunnen worden”, aldus Ozir.

KSR

error: Kopiëren mag niet!