Start nieuw schooljaar in september onzeker

Het Onderwijsministerie heeft weliswaar aangekondigd dat het nieuw schooljaar 2020/2021 op 1 september aanvangt, maar of dat ook daadwerkelijk haalbaar is, is nog de vraag. Het ziet ernaar uit dat de start van het nieuw schooljaar in september onzeker is. Opmerkelijk is dat de uitslag van de eindexamens op glo, voj en vos niet vóór 1 september plaatsvindt. Zo weten de glo-examenkandidaten pas op 1 september als ze geslaagd zijn, die van mulo op 8 september en die van de middelbare scholen later in september. Nieuwe inschrijvingen nemen ook wel wat tijd in beslag. De Shri Hanumanschool zegt aan Dagblad Suriname dat er nog geen instructies zijn gekomen vanuit het ministerie voor wat betreft nieuwe inschrijvigen. Dit betekent dat de scholen onmogelijk op 1 september kunnen starten.

Wat ook erbij komt kijken, is dat het aantal Covid-gevallen steeds aan het toenemen is. Thans zijn er 416 actieve gevallen. In Suriname zijn sedert 13 maart tot en met heden 1.176 personen positief getest op Covid-19. De scholen dienen daardoor ernstig na te gaan hoe de scholieren op een veilige manier onderwijs kunnen genieten. Zijn die randvoorwaarden er wel? Vooralsnog zijn alleen de examenkandidaten opgeroepen om zich op school aan te melden. Het ministerie moet een ieder nog inlichten hoe het met de randvoorwaarden staat. Het onderwijs en schoolvervoer zijn overigens van oudsher aan elkaar verweven. De praktijk heeft uitgewezen dat velen de scholen niet kunnen bereiken als het schoolvervoer en openbaar busvervoer uitvalt. Daarin lijkt vooralsnog geen verandering in te komen. De start van het nieuw schooljaar is op zich dus een hele uitdaging.

error: Kopiëren mag niet!