Technologie blijft uiteindelijk schadelijk

Het leven lijkt steeds meer vergemakkelijkt te worden dankzij de technologie. Maar er zijn nog steeds mensen die de technologische vernieuwingen minder of zelfs helemaal niet op prijs stellen. In een situatie is er altijd iemand die dat juist niet wil. Tijdens gesprekken met enkele burgers van oudere leeftijd werd aangegeven dat zij het schadelijk vinden. Zij kunnen mogelijk het tempo niet bijhouden en dan is er weer een groep, die het nodig vindt om zich toch aan te passen. Volgens Achmed kan je met technologieeigenlijk op bijna geen enkele plaats meer anoniem zijn. “Zelfs als je je telefoon niet meeneemt, zijn er overal camera’s die ervoor moeten zorgen dat de veiligheid van de mens gewaarborgd is. In veel gevallen schrikt het misschien de mensen een beetje af, want het houdt de dieven of agressieve mensen niet tegen om kwaad uit te halen.”

Geen behoefte hebben aan techniek speelt ook een rol. Er zijn mensen die er ook zonder kunnen en die discussie willen aangaan met iemand, maar nu is dat heel moeilijk. De telefoon wordt als eerste gekozen en bij sommige mensen lijkt het alsof het vastgelijmd is aan hun oor of de scrollende vinger boven het toestel, zegt een andere burger. “Een piepje van een bericht dat binnenkomt, is voor sommigen aanleiding direct naar hun telefoon te kijken. Ik kies voor gewoon even niets, geen piepjes, belletjes of ander geluid dat een ander mens aankondigt.”

“Het gebruiken van minder technologie of minder met een toestel zitten is nodig”, zegt Roma. “De rust die het geeft, is erg belangrijk om in balans te blijven. Op jonge leeftijd merk je daar nog weinig van. Niet zozeer vanwege de telefoon die je niet over hoort gaan of het niet kunnen checken van je email of andere berichten, maar meer om het continu opdoen van allerlei indrukken te minimaliseren. Daarmee geef je je hoofd de kans om tot rust te komen en al je gedachten langzaam aan je voorbij te laten gaan”, benadrukt zij. “De tijden van toen waren heel prettig, maar uiteindelijk ga je je toch weer moeten aanpassen aan de moderne tijd. Nu is technologie belangrijker dan ooit om in contact te blijven met je geliefden of familie. Ik hoop dat het in ieder geval met mate gedaan wordt, want het blijft uiteindelijk schadelijk.”

Een andere burger geeft aan dat zij wel kiest voor het gebruiken van de technologie. “Het houdt mij bezig en ben zo elke dag in contact met mijn familie. Vooral over de toestand waarin het land verkeert. Zo hou ik mezelf op de hoogte. Je leert ook veel, waaronder een bepaald gerecht of over een dier of medicatie. Het heeft wel nadelen als je lang mee zit, maar ik kan me niet meer zonder een telefoon inbeelden.”  

TM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: