“Waarom zou ik een fiets stelen als ik een vervoermiddel heb?”

Op videobeelden is te zien dat er op 9 februari in de nachtelijke uren een beroving op straat plaatsvindt. De fiets van een man wordt hem door middel van geweld afhandig gemaakt. Ook wordt geprobeerd onder bedreiging van een vuurwapen de tas van de man weg te nemen. Duiros M. wordt in deze zaak als verdachte aangemerkt. Iets wat hij stellig ontkent. De camerabeelden die zijn getoond blijken van grote afstand genomen en tonen niet aan dat het om de verdachte gaat. De verdachte ontkent dat hij op de beelden is en geeft ook aan dat er geen fiets bij hem is aangetroffen. Rechter Maureen Dayala merkte hierover op dat er niet ver van de verdachte een fiets is gevonden door de politie.

Het slachtoffer herkende de verdachte bij een confrontatie als de dader. Een getuige die bij Ondrobong was zag dat zijn oud-collega, de benadeelde, door een man werd achterna gezeten. Deze getuige heeft verklaard te hebben gezien dat de fiets werd genomen en de verdachte richting waterkant op de fiets zag gaan. De getuige is de man achterna gerend en ook hij herkende de verdachte positief. De verdachte geeft enkele taxichauffeurs op als alibi waar hij een uur mee heeft gesproken, maar de taxichauffeurs hebben verklaard dat de man nog geen twee minuten bij hen stond toen de politie arriveerde. De verdachte zei ook dat hij nooit voor roof is aangehouden. Officier van justitie Van Dijk hield de man voor dat hij in 2014, 2015, 2017 en 2018 is veroordeeld. In oktober 2019 kwam de man vrij. “U bent wel voor diefstal middels geweld veroordeeld en dat noemen wij roof”, zei de rechter. Ook de kleur van de tas van de verdachte die de politie aantrof, komt overeen met de kleur die de getuige zegt te hebben gezien. De verdachte reageerde door de rechter te vragen: “waarom zou ik een fiets stelen als ik een vervoermiddel heb?”.

Advocaat Kris Bhoendie zei dat de verdachte consistent is geweest in zijn verklaringen en vroeg om zijn cliënt in vrijheid te stellen. Bhoendie voerde ook de Covid-19 situatie aan als reden, omdat gedetineerden gevaar lopen. De officier reageerde dat er momenteel buiten meer Covid gevallen zijn dan binnen en wees erop dat dit probleem zich niet voordoet in de gevangenissen. Ze wees erop dat er verschillende voorzieningen zijn tegen het Coronavirus. “Dit moeten we niet blijven gebruiken”, zei Van Dijk. De officier gaf tot slot aan dat zei tijdens haar requisitoir zal aantonen dat de afgelegde verklaringen niet consistent zijn. Het requisitoir is op 12 augustus.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: