Ivan Fernald: “Mi bigi moro den is een betrekkelijk begrip”

Aanhangers van de Nationale Partij Suriname zijn verheugd over de deelname van de partij in de aangetreden coalitieregering, waar de VHP de scepter zwaait. “Maar wij zijn niet voldaan met het resultaat van de verkiezingen.”

Rusland krijgt gelijk

“Partijleider Gregory Rusland heeft vaak gewezen op de onredelijkheid van het kiesstelsel. De uitslag van de verkiezingen en andere feiten geven aan dat onze partijleider gelijk heeft. Hij staat in deze niet alleen. Diep in het hart weet iedereen dat het stelsel onrechtvaardig is. Daar moet in algemeen belang verandering in komen”, meent een propagandist.

Kiesstelsel aanpassen

 “De NPS zal zich in de komende periode sterk maken voor aanpassing van het kiesstelsel”, aldus het voornemen van de partij. “De NPS is vergeleken met de verkiezingen van 2015 honderd procent gegroeid. Deze toename is bemoedigend. Maar dit succes wordt niet vertaald naar zetelwinst.”

Machtshonger

Binnen de NPS worden klanken uit kringen van de Abop, dat zij meer zetels heeft en daarom eisen kan stellen bij het innemen van hoge functies, beschouwd als machtshonger. Deze gedachten werden aan Fernald voorgehouden: “…De VHP heeft een overweldigende overwinning behaald. Santokhi heeft binnen zijn eigen gelederen (en daarbuiten), door inspirerend leiderschap een historische doorbraak bereikt. Ik ken hem niet van vandaag. Wij hebben in voorgaande regeringen samengewerkt. Ik heb vertrouwen in hem. Hij is een wijs mens…”

NPS geeft meerwaarde aan de coalitieregering

Volgens Fernald geeft de deelname van de NPS kwalitatieve meerwaarde aan de coalitieregering. “Er wordt met 2 ministers geparticipeerd. En de NPS heeft kennis van zaken en kader in huis, dat kan worden ingezet. Uit niets blijkt dat ons kader veronachtzaamd zal worden.”

Zoeken naar de juiste balans

Op de opstelling van Abop: “Wij hebben meer zetels, daarom mogen wij eisen”, reageerde Fernald als volgt: “Mi bigi moro den is een betrekkelijk begrip. Ze hebben meer zetels, maar niet meer mensen achter zich. De Nationale Partij Suriname zal zich niet laten drukken in een onredelijke situatie. Ik hoop dat onze partners en de rest van Suriname zich realiseert, dat naar de juiste balans moet worden gezocht.”

HD

error: Kopiëren mag niet!