Angelic del Castilho: Suriname keek reikhalzend uit naar nieuwe regering

“Het aantreden van een nieuwe regering, en vooral nu, een nieuwe regering na 10 jaren Bouterse, is iets waar wij als partij, ik als persoon en met mij vele andere Surinamers, reikhalzend naar hebben uitgekeken”, aldus Angelic del Castilho, voorzitter van DA’91.

De Castilho zegt 10 jaren lang strijd te hebben gevoerd voor vervanging van de regering Bouterse, omdat men van meet af aan al wist dat het niets dan rampspoed zou brengen. Dat is volgens haar ook nu gebleken met de overdracht van een lege staatskas, een torenhoge schuldenlast en een super slecht imago in de wereld. “Al deze zaken komen nu helaas op het bord van deze regering. Voor ons is het een belangrijke dag, omdat de eerste eis die wij stelden voor verbetering van ons land, voor plaatsing waar we thuishoren, als een van de beste landen in de wereld, daarvoor is nu een belangrijke stap gezet: het vervangen van de regering Bouterse door een nieuwe regering van burgers van dit land. Wij hebben het ervaren als een heel positieve dag. Het aantreden van deze nieuwe regering is een emotioneel moment voor ons allemaal. Veel van onze burgers zijn weer vol van hoop, en dat is goed, want we zitten in een enorme ellende nu. Om die ellende te overbruggen, moeten we hoop hebben! Hoop brengt energie en die gaan we nodig hebben om ons 100% in te zetten om dit niet enkel te overleven, maar ook de basis te leggen voor een nieuw begin, de nieuwe republiek.”

Toch zegt ze dat we ons wel bewust moeten zijn van de grote uitdagingen waar de regering voor staat. “Toch verwachten we dat de regering meteen de hand aan de ploeg slaat en deskundig tewerk gaat om de financieel-economische malaise aan te pakken. Dat vereist harde corruptiebestrijding zonder aanziens des persoons. Ook moeten degenen die ons hierin gestort hebben, verantwoordelijk gehouden worden daarvoor, want als we op basis van straffeloosheid verder gaan, heeft het geen duurzaam karakter aan onze ontwikkeling.”

Ofschoon ze toegeeft dat haar partij geen inspraak gehad heeft in de samenstelling van de nieuwe regering, gaat Des Castilho ervan uit en hoopt dat de samenstelling op basis van deskundigheid is geschied. “Dat zal ook blijken in de komende tijd, en wij zullen het allemaal kritisch volgen. Zo is er nog geen 50% vrouwen, maar daar kan nog aan gewerkt worden, maar we hebben bijvoorbeeld voor het eerst een vrouw als minister van Defensie, en dat is heel bijzonder. We wensen haar veel succes daarbij. Dit is goed voor ons land.”

Deze regering weet volgens haar waar ze mee geconfronteerd zijn, en rekent erop dat men erop uitgaat financieel-economisch herstel te brengen met de vereiste harde corruptiebestrijding en sterk moreel-ethisch besef en grote offervaardigheid dat bij elke hoogwaardigheidsbekleder zal moeten blijken. “Wij als volk zullen samen met de regering grote offers moeten brengen. Ik feliciteer deze regering, wens ze veel succes toe, en wij zullen kritisch blijven volgen en onze bijdrage leveren op weg naar de nieuwe republiek’, aldus Angelic del Castilho.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: