Xaviera Jessurun zwaaide ook haar vlag voor de stoet

“Ik denk dat vandaag een prachtige dag is voor Suriname”, zegt Xaviera Jessurun, van wie wij in de afgelopen jaren maar al te vaak kritische en vaak, waarschijnlijk terecht, niet zulke vrolijke noten hoorden. “Ik heb vandaag vol trots één en ander gevolgd, en het was een goed gevoel. Ik denk dat eenieder, die op zijn of haar wijze een bijdrage heeft geleverd, vandaag echt een gevoel van voldoening heeft, en ik hoop dat we dat ook kunnen vasthouden.”

Volgens activiste Jessurun zullen er nog heel moeilijke tijden komen, maar voor nu moeten we even het moment van euforie vasthouden. “Het land Suriname sluit een periode af vanaf de jaren ’80, van 40 jaren een bepaalde signatuur en bepaalde mensen aan de macht. Aan de ene kant denk ik dat we dat nu kunnen afsluiten en aan de andere kant is er het vooruitzicht van een toekomst met perspectief en hernieuwd vertrouwen. We kunnen er nu vanuit gaan dat we een democratische rechtsstaat zijn en blijven. We krijgen betere internationale banden met hogere waarden, dus geen landen met communistische inborst, en dat is goed voor de toekomst.”

Jessurun verwijst naar de term, die ze ooit eerder in 2019 bezigde van “verschroeide aarde”, een tactiek die de vorige machthebbers hanteerden, en waarmee ze toen tevergeefs de oppositie probeerde mee te krijgen in de protesten. Toch moeten we er volgens haar niet de ogen voor sluiten dat we eerst door een diep dal zullen moeten. “Het land is failliet, de puinhoop is enorm en zo erg is het in Suriname nog nooit eerder geweest. Toch zullen we daarmee moeten afrekenen en voorkomen dat het ooit weer zover komt. Het wordt moeilijk ja, maar we moeten positief blijven, ook terwijl we samen door die zure manja heen bijten. Als we in elkaar vertrouwen, dan komen we er.”

Over de nieuwe regering is zij niet ontevreden. Ze geeft hen de ‘benefit of the doubt’, en hoopt van harte dat er nooit meer geprotesteerd hoeft te worden. “In elk geval hebben we onze stem laten horen toen dat vereist was, en onze stem gevonden ook. Dat moet een voorbeeld zijn, beseffen dat de burgers de macht in handen hebben en de regering er zit om onze belangen te behartigen, die van het volk. Met z’n allen mogen we er dus ook trots op zijn dat dat stukje democratie gewerkt heeft. En ik geloof dat de mensen die nu aantreden ook dat stuk democratisch besef hebben.”

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: