Covid Dashboard is geen NBA Scoreboard

Eenmaal per dag updaten is voldoende om doel te bereiken

Op de persconferentie van het NCMT van dinsdag 21 juli gaf epidemioloog Ingrid Krishnadath middels een presentatie een heldere uiteenzetting over de stand van zaken betreffende de covid-19 situatie in ons land. 

De haarden zijn volgens de afdeling epidemiologie, die de data verzamelt, vooral bij de grens met Frans Guyana, en van daar sijpelen de gevallen door via Albina. Daardoor is het probleem nu ook goed zichtbaar in de kustvlakte. Na 22 juni was er een stijging van de gevallen te zien, en elke 5 dagen komen daar meer bij. De pandemie is volgens haar dus wel aan het toenemen. De meeste gevallen per bevolkingsaantal zien we in Brokopondo, wat te wijten is aan de outbreak bij Rosebel. Die situatie is echter wel onder controle, en daar vindt verder geen verspreiding van plaats. Dan volgen Marowijne en Sipaliwini, Paramaribo, Wanica en Commewijne. De hotzone in Paramaribo is inmiddels geshift van het noorden naar het zuiden, en ook hier werden de clusters in de presentatie weergegeven.

Dr Krishnadath liet ook middels een grafiek zien dat meeste fataliteiten zich voordoen bij personen ouder dan 80 jaar: hoe hoger de leeftijd, hoe geringer de overlevingskansen bij besmetting. Ook was te zien dat de meeste overledenen reeds onderliggende aandoeningen zoals diabetes, zwaarlijvigheid, hoge bloeddruk en dergelijke hadden. 

Dr Stephen Vrede vulde deze informatie aan. Hij gaf aan dat de meeste clusters nu ontstaan in gezinnen en in kleine ondernemingen. Vaak hebben mensen reeds 3 tot 5 dagen lichte klachten voordat men zich meldt, maar in die periode heeft men dan reeds anderen besmet. Zijn advies is dus al bij de eerste symptomen van koorts, hoesten, hoofdpijn, diarree en dergelijke kontakt te zoeken met 178 of de huisarts, maar vooral zich af te schermen van derden indien men ook maar de geringste verschijnselen heeft. 

Hij liet ook weten dat de huidige covid situatie in Suriname zich niet ervoor leent om contactsporten toe te staan. In andere landen kan dat, omdat men strenge en vaak dure maatregelen treft voor toernooien en dergelijke, zoals het testen van personen vooraf. Ook lichtte hij toe waarom nu slechts 1 keer per dag de tellers op de covid website worden geupdate. “De covid dashboard is geen NBA scoreboard, wel een keer per dag updaten en de situation report weergeven, en dat stuk moet nog even in place worden gezet.”

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: