Reizen tussen goudvelden en dorpen vergroot covid transmissie

Ook Dhr Herman Jintie gaf op de persconferentie van het NCMT op dinsdag 21 juli een update over de covid situatie in ons binnenland en bij de grenzen.

Zo verduidelijkte hij dat de informatie vooral komt van drie bronnen. De eerste is de poli’s van de Medische Zending in het binnenland, de tweede is de info die via 178 binnenkomt en verwerkt en nagevolgd wordt, en de derde is info die via de Fransen komt over de situatie aan hun zijde van de grens. 

Zo zijn er meerdere missies geweest, zoals van 11 tot 15 juli 2 teams die naar het oosten gingen. Daar werden eerst 31 tests afgenomen waarvan er 23 positief bleken in verschillende gebieden. Langs de Tapanahony werden ook tests gedaan, en ook daar waren nieuwe positieve gevallen. Toch noemt hij de situatie niet zorgwekkend, omdat de meeste mensen geen tot slechts lichte verschijnselen hebben. Dinsdag gaat er weer een team naar Kawemhakan, ook bekend als Anapaikë, omdat daar ook mensen met griepverschijnselen zijn. 

Dit is echter slechts een deel van ons binnenland, er wordt op veel meer fronten, ook in midden Suriname gewerkt door de medische zending. Mensen in quarantaine of isolatie krijgen blijft een grote uitdaging, omdat men dat niet graag wil wanneer men zich niet echt ziek voelt, maar zo besmet men dan wel anderen. De tradities en gewoonten maken het allemaal ook veel moeilijker, en daarom is er veel informatie uitwisseling met de granmans en leiders van dorpen. De mensen reizen met name tussen de goudvelden en de dorpen en zorgen zo voor meer transmissie. Op de informatievoorziening zal de focus daarom geïntensiveerd worden, maar dat garandeert nog geen gedragsverandering.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: