Winston Ramautarsing: “Alleen door structureel beleid worden problemen in het land opgelost”

De voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), Winston Ramautarsing, noemt het een bittere noodzaak dat er een structureel aanpassingsprogramma komt om de economie, die structureel uit balans is, te herstellen. Het einde van de NDP-regering is de eerste stap, de tweede stap is echter het uitstippelen en uitvoeren van een structureel aanpassingsprogramma. Tegenover lokale media verklaart Ramautarsing dat zo een aanpassingsprogramma niet zo zeer tot uiting komt in het regeerakkoord van de nieuwe regering.

“Men blijft het volk beloven dat het beter wordt. De problemen lossen zichzelf niet automatisch op. Alleen door structureel beleid worden de problemen opgelost. Zo een beleid dient ook een sociaal vangnet te hebben voor degenen die de meeste pijn lijden”, vermeldt Ramautarsing erbij. Naar zijn mening is een regeerakkoord niet bedoeld om mooie woorden neer te pennen. Het dient concrete, haalbare en kritische zaken te bevatten, die uitgemeten zijn voor een periode van 5 jaren.

“Samenwerking met IMF voor het monitoren van het aanpassingsprogramma staat bijvoorbeeld niet in het regeerakkoord. Ik ben niet teleurgesteld, maar positief gesteld. Ik ben blij dat de nieuwe regering aantreedt. Waar we bezorgd over moeten zijn, zijn de signalen die we nu krijgen dat er een soort bestuurlijke voorzichtigheid heerst om de dingen te zeggen”, geeft Ramautarsing aan. VES heeft herhaaldelijk gewezen op de consequenties van het regeerbeleid in de afgelopen jaren. Het kwaad is echter al geschied. Suriname heeft haar maximum van de mogelijkheid om te lenen al bereikt en de reserves van het land en volk zijn eveneens verspild.

Daarbovenop zit uiteraard de ‘default’ status voor Suriname, welke door Fitch Ratings en Standard & Poor’s is toegekend. Volgens Ramautarsing wordt het land compleet geblokkeerd, waardoor potentiële partners geen zaken gaan willen doen met Suriname. Hij geeft aan dat er momenteel onderhandeld wordt met de schuldeisers om wat meer betalingsruimte te krijgen in de hoop dat de economie hersteld kan worden. “Dat gaat wat tijd vergen.”

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: