“Virus kan door eenieder worden overgebracht”

Zowel overheids- als particuliere crèches en peuterscholen hebben op maandag 6 juli hun deuren weer opengesteld aan de samenleving.  Intussen zijn er kinderen die naar de oppas gaan, maar een groep ouders vindt het veiliger om de kinderen nog thuis te houden. Tijdens gesprekken met oppashouders werd aangegeven dat zowel de ouders als zijzelf de protocollen, waaraan men zich dienen te houden, intussen goed onder de knieën hebben. “Het aanhouden van een neuskap voor de iets jongere kinderen doen wij liever niet. Nadat de ouders de kinderen met een neuskap hebben afgezet, nemen wij de temperatuur op en doe wij al de bijbehorende stappen. Het oppashuis wordt nu meerdere keren schoongemaakt dan normaal, omdat wij hier te maken hebben met kinderen. Niet alle ouders vinden het een goed idee om hun kinderen bij de oppas te laten. Er zijn ouders die het wel willen, maar vanwege het ontbreken van openbaar vervoer de kinderen niet kunnen brengen. Ik heb ongeveer zes kinderen hier wiens ouders afhankelijk zijn van busvervoer. Om nu hiervoor taxi te betalen, wordt een grotere uitgave voor het gezin”, zegt een oppashouder. De oppashouder geeft aan dat zij graag op de hoogte wil zijn wanneer een kind komt of niet. Een dag van de voren stuurt zij een app naar de ouders en vraagt wie de volgende dag naar de oppas komt. “Dit vind ik veel handiger. Zo ben je dan op de hoogte en kan je bepaalde dingen ook van tevoren voorbereiden.”

Een ouder geeft tijdens een gesprek aan dat ze liever haar kind niet naar de oppas stuurt. “Het virus kan door eenieder overgebracht worden en ieders leven is apart en iedereen heeft aparte routes. Ik heb nog geen overzicht vanaf wanneer ik mijn kind naar de oppas zal sturen. Mijn zoon blijft bij mijn moeder en voor mijn moeder doe ik alles. Na het werk ga ik rechtstreeks naar huis als ik geen boodschappen te doen heb. Als het virus mijn gezin overkomt, dan weet ik zeker dat ik degene zal zijn die afstand ga moeten houden van mijn moeder en kind. Stel je voor als er een geval van besmetting bij de oppas zich voordoet,  dan is het een groot risico. De ouders en de kinderen en de oppashouder kunnen besmet raken. En dan is het onderzoek nog niet af. Men moet dan nog achterhalen van wie ermee is gekomen. Dus ik heb liever dat mijn kind nu thuis is. Wanneer de situatie zich stabiliseert, zal ik zeker anders over denken.”  

TM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: