Het leven in Maripasoela tijdens Coronavirus

Hoe beleeft men de gezondheidscrisis in de binnenlandse gemeenschappen? Lang tijd bleven ze gespaard, nu worden ze geconfronteerd met een actieve circulatie van het virus, zoals in Maripasoela. Deze gemeenschap telt meer dan 100 bevestigde gevallen van Covid-19. In de schaduw van de watertoren speelt een groep jongeren een potje voetbal in Maripasoela. Een schijnbaar normale vakantie, maar er staat een grenspost en enkelen dragen maskers die herinneren aan de gezondheidscrisis.

Deze beschermingsmiddelen worden niet altijd door de bewoners gebruikt. Volgens Christophe Ablanc, vertegenwoordiger van de douane-chef van Maripasoela en stadsraadslid, zijn er 30 tot 40% die de maskers dragen, 60 tot 65% dragen het niet. Ze zeggen dat de maskers hen hinderen te ademen. Ze doen het op als ze een kantoor binnengaan en halen het dan weg. De ene bewoner zet af en toe een masker op, maar ze gaat niet veel uit. De andere persoon draagt het alleen op kantoor. Het dragen van een masker is een verplichting voordat je aan boord van een kano gaat. Voor de transporteur is het een kwestie van volksgezondheid: geen masker geen vervoer.

Maskers nu in grote aantallen beschikbaar

De maskers bleven enkele weken lang onvindbaar in Maripasoela. Vandaag de dag staan ze in de enige apotheek van de stad weer aan de balie. Bijna 4000 maskers zijn op voorraad. De maskers maar ook de avondklok is om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan. Wat betreft de kano’s, is er onophoudelijk verkeer tussen Maripasoela en Albina 2. Er is een gebrek aan respect voor de avondklok, die geen algemeenheid weerspiegelt. ’s Avonds gaat de overgrote meerderheid van de bevolking terug naar eigen land.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: