Amerikaans coronavaccin mogelijk nog dit jaar op de markt

In de Verenigde Staten is er een experimenteel vaccin van farmaceut Moderna goed aangeslagen bij een veertigtal proefpersonen. Het middel had ook weinig bijwerkingen. Enkele proefpersonen kregen last van hoofdpijn, vermoeidheid en misselijkheid, maar de meesten hadden helemaal geen klachten. Het vaccin schijnt voor een ‘snelle en sterke reactie tegen het coronavirus te zorgen.

Als alles goed loopt zal men nog deze maand starten met een proef waaraan zo’n 30.0000 proefpersonen deelnemen, en als zaken zich optimaal afspelen komt het vaccin nog dit jaar op de markt. De bedoeling is dat er volgend jaar zo’n 300 miljoen doses van vaccin beschikbaar kunnen zijn 

Het is alleen nog niet duidelijk hoe lang de immuniteit van het vaccin duurt. Dat wordt dus nu nog eerst onderzocht. Anthony Fauci, directeur van het Nationaal Instituut voor Infectieziekten en adviseur van president Donald Trump, noemt de resultaten zeer bemoedigend, maar stelde ook dat geen enkel vaccin 100 procent bescherming biedt. Ook kan het nog eens anderhalf jaren duren voordat iedereen in de VS toegang heeft tot het vaccin.

Ook in China zijn twee farmaceuten – Sinovac en CanSino – gestart met het op grote schaal testen van potentiële vaccins. Dat gebeurt onder meer op militairen van het Chinese leger. Net zoals in de Verenigde Staten zijn de eerste resultaten hoopvol en kan, zo stellen de farmaceuten, een vaccin mogelijk rond de jaarwisseling klaar voor gebruik zijn.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: