Openbaar vervoer rijdt herstart scholen in de wielen

Het onderwijs lag gedurende drie maanden stil. Schoolleiders en directeuren hebben desgevraagd te kennen gegeven dat rond het weekeinde geëvalueerd zal worden hoe de herstart van toets- en examenklassen vanaf 6 juli tot nu toe is verlopen. Imeao-, vos-, voj- en glo-leerlingen die voor examen of toetsen staan, zullen gedurende een maand klaargestoomd worden voor deze proeven.

Inspectie

De afdeling Inspectie van Onderwijs heeft gedurende de eerste dagen van de herstart het proces nauwlettend gevolgd, besproken en geholpen. Er wordt niet alleen gekeken naar algemene zaken waarmee alle scholen mee te maken hebben. Specifieke vraagstukken en problemen van de verschillende niveaus en studierichtingen en individuele scholen worden ook bekeken en behandeld.

Obstakels

Vooruitlopend op het resultaat van de evaluatie werd aangegeven dat vooral het openbaar vervoer de herstart in de wielen rijdt. Leerlingen worden door de ouders afgezet en afgehaald of verplaatsen zich met de taxi. Niet alleen het vervoersvraagstuk is een obstakel. Het is voer voor wetenschappers om te onderzoeken in hoeverre het Coronavirus toets- en examenkandidaten afhoudt van deelname. Ook zouden demotivatie, financiële- en huislijke omstandigheden een rol kunnen spelen.

Online studeren

Er zijn onderwijsinstellingen die online les verzorgen, maar het gaat niet vlot. Het staat nog in kinderschoenen. Lang niet alle leerkrachten en studenten beschikken over faciliteiten, kennis en ervaring met deze vorm van onderwijzen en studeren. Niet alle vakken lenen zich voor onlineonderwijs. Fysieke aanwezigheid is vaak gewenst en vereist. Zo zijn er nog meer haken en ogen aan online studeren.

HD

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: