Soedeshchand Jairam: “Met Caa3 rating zijn we in gevarenzone”

De macro-econoom Soedeshchand Jairam typeert de verlaging van de kredietwaardigheid van Suriname van B3 naar Caa3 als een zeer verontruste toestand. Op de internationale kapitaalmarkt worden de ratings van onder andere Fitch en Moody’s gebruikt om zaken te doen met landen. “Caa3 is een hele lage rating. Zodra je een rating krijgt van C en daar beneden dan betekent het dat het risico van terugbetaling heel hoog is. Men zal Suriname dus niet zo gemakkelijk geld willen lenen. Met Caa3 rating zijn we in de gevarenzone terechtgekomen”, benadrukt Jairam in gesprek met Dagblad Suriname.

Hij wijst erop dat Suriname geen uitzondering is in het niet tijdig voldoen van de schuldenberg. Met de Covid-omstandigheden is het voor veel landen een uitdaging om de economie draaiende te houden. “Vanwege de inkrimping van de economieën door corona is de verwachting dat vele landen meer geld gaan moeten lenen. Niet alleen Suriname heeft problemen met de leningen, andere landen hebben dat ook.” Uiteraard zag de situatie vóór Covid-19 ook niet rooskleurig eruit wat Suriname betreft.

Dat ligt naar zeggen van Jairam aan de besteding van die leningen; de meeste leningen zijn vermoedelijk niet in de productiesfeer terechtgekomen. Op de internationale kapitaalmarkt kijkt men naar de verwachting van de economische groei, dat geeft namelijk een indicatie over de terugbetalingscapaciteit en zo krijgen landen dan een betere rating. “De agrarische sector moet serieus aangepakt worden om de economische groei te realiseren, zo ben je dan in staat de schulden af te lossen”, aldus Jairam.

KSR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: