Fans & acteurs rouwen om heengaan acteur Jagdeep (1939-2020)

Veteraan acteur Jagdeep, beroemd om zijn rol als Soorma Bhopali in Sholay, is op 81-jarige leeftijd overleden. Syed Ishtiaq Ahmed Jaffrey Jagdeep is vader van Javed Jaffrey en dada van Meezaan Jaffrey.  Bollywood celebrities gedenken en brengen eerbetoon aan hem. Hij speelde Soorma Bhopali in Sholay (1975), Machchar in Purana Mandir (1984) en Salman Khan’s vader in Andaz Apna Apna (1994). Ook fans in Suriname van zijn generatie gedenken hem.  R. zegt in gesprek met ons: “ het is niet te geloven, zijn rol in Sholay vergeet ik nooit; ik was speciaal naar de bioscoop om hem te bewonderen”; N zei:”jammer, maar anderzijds is 81 ook een gezegende leeftijd, ik heb flink mogen genieten van zijn komiek in de films. Zijn rollen blijven nu als een herinnering voor ons achter”. Er waren ook reacties op sociale media. W. schreef: “dit jaar is een slecht jaar voor Bollywood, J. schreef great comedian.. RIP. De acteur begon zijn film loopbaan als kind artiest in B. R. Chopra’s Afsana. Hij had daarna de hoofdrol in vele films: Ab Dilli Door Nahin, K. A. Abbas’s Munna, Guru Dutt’s Aar Paar, Bimal Roy’s Do Bigha Zamin en AVM’s Hum Panchi Ek Dal Ke. Na Hum Panchi Ek Dal Ke is hij enorm geprezen vanwege zijn optreden. Het is bekend dat Jagdeep, de geboren Syed Ishtiaq Ahmed Jafri, zich als kinderkunstenaar bij de Hindi filmindustrie aansloot en dat zijn komische timing hem gedurende het grootste deel van zijn volwassen carrière populair maakte als komiek. Maar er werd te weinig aandacht besteed aan het feit dat hij goed bewoog en een goede zangstem had. Zijn korte stunt als leider maakte geen gebruik van deze vaardigheden: die films, vooral AVM’s driehankie weepie Bhabhi, waren zwaar beladen met emotie. En dus schakelde hij om naar komedie en daar bleef hij, om zijn plaats als een van Bollywoods top komische artiesten te verstevigen.

Khoesiaal P.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: