27 nieuwe positieve gevallen tijdens persconferentie NCMT

Transitie team reeds gestart met meetings NCMT

Op de persconferentie van het Nationaal Covid-19 Management team werd vandaag medegedeeld dat er een zogenaamd transitie-team is, waarvan Mevr Maaltie Sardjoe – ed-directeur RGD – aanwezig was, dat de werkzaamheden van het “oude” team per donderdag 16 juli zal gaan overnemen. Ook werd erop gewezen dat Majoor Babel er niet meer bij zal zijn, omdat zij zich verder gaat richten op haar studie. Ook majoor Samuel was er aanwezig namens het team.

Op vrijdagmorgen heeft de eerste van meerdere te volgen meetings plaatsgevonden in het kader van de overdracht. De focus is erop gericht een vlotte overgang te bewerkstelligen.

Ook aanwezig op de persconferentie was Dhr Jintie, directeur medische zending, die een beeld schetste van de huidige situatie in vooral het Oosten. De concentratie in het oosten is enerzijds geweest op de stabiele populaties of de dorpen en leefgemeenschappen. Er zijn zoals bekend epidemiologische missies geweest naar het Lawa- en het Tapanahony gebied. Er waren daar 17 positieve gevallen, waarvan er drie ernstig geweest zijn en naar Paramaribo werden overgebracht. Twee van hen zijn reeds ontslagen, de derde volgt binnenkort, en voor de rest zijn er onder de mensen slechts milde gevallen die niet zorgwekkend zijn. Anderzijds werd veel gekeken naar de mobiele populaties, zoals de mensen die van en naar Frans Guyana oversteken. Bij Antonio do Brinco, tegenover Maripasoula, zijn er overwegend Brazilianen. Daar waren veel positieven bij, en bij de 2de missie bleek dat de gevallen die er wel waren niet veel ernstiger waren geworden. Er zijn er wel meer mensen met milde verschijnselen, maar die hoefden niet getest te worden en worden nog steeds gemonitord. 

Op donderdag was er ook weer een meeting met de Franse counterparts. Aan de Franse kant is er een flinke toename van besmettingen, met name op locaties zoals Maripasoula, Grand Santi, Apatoe etc. Er zijn 21 nieuwe gevallen genoemd, die monitoring geschiedt door de Fransen. Een knelpunt is dat mensen getest worden door de Fransen, maar vaak meerdere namen of roepnamen hebben, en dan onnodig weer door ons getest worden, daar wordt aan gewerkt door alle namen vollediger in kaart te brengen. Er waren ook 11 gevallen in het dorp Sipaliwini, en omdat de weersomstandigheden verbeterden konden die worden bijgestaan. Van de 11 personen zijn sommige weer vertrokken naar Brazilië. De Fransen blijven echter een zorgwekkende toename melden aan hun zijde van de rivier. Alle dorpen worden zoveel als mogelijk bezocht, en er vielen ook besmettingen bij het personeel van de Medische Zending, maar die maken het goed. 

Gaandeweg de persconferentie kwam de melding binnen van een toename van het aantal positieve gevallen: het getal ging van 226 naar 241, een stijging dus van 27 positieve gevallen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: