Hoe om te gaan met genezen verklaarde Coronapatiënten?

“Dat een lichaam fysiek veel te verduren krijgt tijdens en na een intensive care -opname, staat buiten kijf. De Coronanazorg van de bejaarde politicus Somohardjo mag niet onderschat worden”, aldus een familielid van een genezen verklaarde Coronapatiënt.

Revalidatie

“Voor patiënten die op de intensive care hebben gelegen, is revalidatie nodig. Hoe lang het genezingsproces duurt, is afhankelijk van de ernst van de klachten. Mensen die in het ziekenhuis zijn opgenomen, hebben meer tijd nodig, soms weken. De schade die het coronavirus toebrengt aan het lichaam kan zo groot zijn, dat veel genezen patiënten nog maandenlang klachten kunnen hebben.”

Nazorg

“Gezegd wordt, de ene patiënt is de andere niet. De naweeën zijn ook niet hetzelfde. Het genezingsproces is voor een belangrijkdeel persoonsgebonden. Het Covid-Team heeft tot nu toe weinig gezegd over de nazorg. Er is geen medicijn tegen het Coronavirus. De symptomen worden behandeld. Geld speelt een belangrijke rol bij het tegengaan en het behandelen van het Coronavirus. Zorgverzekeraar SZF kan haar verplichtingen nauwelijks nakomen.”

Kwaliteit van leven

“Het aantal genezen verklaarde personen neemt toe. Van alle kanten hoor ik, dat het virus ook gevolgen heeft voor de mentale gezondheid, werken en de kwaliteit van leven. Hoe er moet worden omgegaan met genezen verklaarde Coronapatiënten is mij niet duidelijk. De nazorg baart mij zorgen. Hoe verloopt het verder herstel? Duurt volledig herstel lang?”

Nieuw verschijnsel

“Dit virus is zo nieuw dat niemand nog weet hoeveel patiënten er op termijn schade aan zullen overhouden. Wetenschappers hebben vertrouwen in de herstelkracht van het lichaam. Maar ook zij geven aan dat het niet bij iedereen helemaal goed gaat komen.”

Herhaalde besmetting

“Het hebben van een drager van het virus binnen de familie was een grote schok voor ons. Iedereen was in rep en roer en leefde in de angst ook besmet te zijn. Die storm is gaan liggen. De zieke is genezen verklaard, maar de angst voor het weer opleven van de besmetting leeft. Ik ben niet gerustgesteld. Elke dag leren wij meer over het virus, maar er wordt nog veel in het duister getast. De tijd zal moeten uitwijzen waar we staan.”

HD

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: